Minden amit a pörköltrõl tudni kell....
sponsored links
A pörköltöt (perkelt) hagyományosan magyar ételnek tartják. Eztaz ízes, szaftos ételt különbözõ húsfajtákból készítették. Készülhet marhából,sertésbõl, csirkébõl, birkából, illetve különbözõ vadhúsokból is.
A magyar konyha e híres ételének története a honfoglaláselõtti idõkbõl származik, hiszen a pörköltszerû ételeket (hívjuk tokányoknakõket) már ebben az idõben sûrûn készítették. Igazi gasztronómiai hírnevetEurópában a 19. század végén szerzett. Az úgynevezett magyaros ételek, amelyekrõllegtöbbünk és a külföldiek azt hiszik, hogy attól számít hungaricumnak, mertõrölt pirospaprikával készítik. Ez egy tévhit. A korábbi évszázadok során, aközépkorban is fogyasztottak pörköltszerû ételeket (természetesen paprikanélkül).
A mai értelemben vett pörkölt története az 1800-as évekvégére nyúlik vissza, amikor (1874) a Ganz Mûvek kiváló tervezõje, mérnöke,Mechwart András tervei alapján elkészítették az elsõ hengerszéket. Ez atalálmány nemcsak a malomipart ...