Milánói- bolognai

2012-01-12

sponsored links

Észrevettem, hogy többen is úgy keveredtek a blogomra, hogy a milánói és a bolognai mártás közti különbségre voltak kíváncsiak.
Hát akkor leírom, hogy én hogy tanultam, de persze lehet hogy nem teljesen így van, természetesen minden receptben van kis ingás, kis preferencia, kis családi titok... és így tovább. mindenesetre, nem úgy van, ahogy ma itthon készítik éttermekben, legfõképp, õket: a különbség mindössze a konzervgomba jelenléte az amúgy unalmas, félre- vagy túlfûszerezett vagy egyáltalán nem is fûszerezett híg aranyfácános pacsmagban (ami mint termék egyébként nem lenne rossz, csupán az igénytelen felhasználás miatt ragad rá szegényre a degradálás...).

Ahogy én tudom, a bolognai: gazdagon húsos, reszelt zeller és -sárgarépa alapon lassan párolt paradicsomszósz.
a milánói pedig: fûszeres-gombás paradicsomszósz, kevésbé hússal, mint inkább sonkával vagy füstölt nyelvvel készült mártás. Nem elvetemültség a bécsi szelettel való tálalás, ahogy nem is magyar ötlet.

Nohát én így tudom, és kóstolva természetesen jobban kitûnik a különbség. A milánói füstösebb, kevésbé húsos, de erõsebb, izmosabb, mint a sok hússal készült bolognai, amin könnyít a zöldség, amit teljesen láthatatlanná, sûrûvé belepárolnak a szószba, sõt stahlnál meg pár helyen még máj is van benne, jamie olivernél egy kis szalonna is ...

Folytats a blogon ... kolisgurman.blogspot.com/2012/01/mila...

sponsored links

Keres?s