Mikrós epertorta
sponsored links
Hozzávalók:
3 db tojás
1 ek. víz
3 ek. olaj
1 ek. kakaópor
5 ek. finomliszt
6 ek. cukor
1 cs. sütõpor
+ 1 cs. epres pudingpor
3 ek. cukor
3 dl tej
+ 1 cs. Expressz zselatin
+ eper
Elkészítés:
A tojásokat egy tálba üöm, hozzáadom a cukrot, és kézi habverõvel habosra keverem. Mehet bele az olaj, a víz, a kakaópor, a liszt és a sütõpor. Nincs más dolgom, mint alaposan összedolgozni. Kikentem egy magasabb falú mikrózható formát margarinnal, kiliszteztem, majd belekanalaztam a masszát. Én egy kb. 18 cm-es jénait választottam. Ha szilikon formába tesszük, azt nem kell külön kikenni. A hivatalos leírás szerint, 750 Wn hat péshez. Nekem csak 700 W-os a mikróm, így én 6,5 percet adtam neki. Tökéletesen átsült, jó magas lett. Pár perc pihentetés után egy palacsintázó késsel körbehúztam az oldalát, alányúltam és kiemeltem.
És itt most jött egy kis csavar. Az elkészült kakaós piskótát áttettem egy ugyanolyan méretû kapcsos kis tortaformába, mert a továbbiakhoz kellett, hogy legyen olyan perem körülötte, ami késõbb könnyen eltávolítható.
3 Dl tejben elkevertem a cukrot és a pudingport, majd tûzre tettem és sûrûre fõztem. Rákanalaztam a tészta tetejére. Vártam egy tíz percet, hogy kicsit "húzzon" a puding. Addig elõkészítettem az eperszemeket, amivel aztán kiraktam a kis tortám tetejét. Hûtõbe toltam, és fél órát pihentettem. Aztán egy csomag express zselatint a tasakon lévõ leírás szerint elkészítettem. Azaz felforraltam 2,5 dl vizet, majd a pultra téve az edényt beleszórtam a zselatinport, és kb. fél percen át gyorsan kevergettem. Aztán kivettem a tortát és rákanalkaztam. Újra hûtõbe tettem egy fél órára, és már lehetett is tálalni.
A minap a nõvéremmel beszélgettünk arról, hogy Õ már nagyon régen nem süt piskótát a gáztûzhely sütõjében, csakis a mikrós változatot készíti ha szükséges. Bevallom kicsit kétkedõn fogadtam, mi lesz egy ilyen prosukció eredménye, de meggyõzött a látvány és a gyorsaság. Köszönöm a pontos leírást a Web cukrászdának.
A torta egyébként bármilyen ízben készülhet, ez a mikrós piskóta megannyi sütemény alapja lehet. Most gyereknapra debütált, de szerintem nem köszönünk el tõle. :-)
3 db tojás
1 ek. víz
3 ek. olaj
1 ek. kakaópor
5 ek. finomliszt
6 ek. cukor
1 cs. sütõpor
+ 1 cs. epres pudingpor
3 ek. cukor
3 dl tej
+ 1 cs. Expressz zselatin
+ eper
Elkészítés:
A tojásokat egy tálba üöm, hozzáadom a cukrot, és kézi habverõvel habosra keverem. Mehet bele az olaj, a víz, a kakaópor, a liszt és a sütõpor. Nincs más dolgom, mint alaposan összedolgozni. Kikentem egy magasabb falú mikrózható formát margarinnal, kiliszteztem, majd belekanalaztam a masszát. Én egy kb. 18 cm-es jénait választottam. Ha szilikon formába tesszük, azt nem kell külön kikenni. A hivatalos leírás szerint, 750 Wn hat péshez. Nekem csak 700 W-os a mikróm, így én 6,5 percet adtam neki. Tökéletesen átsült, jó magas lett. Pár perc pihentetés után egy palacsintázó késsel körbehúztam az oldalát, alányúltam és kiemeltem.
És itt most jött egy kis csavar. Az elkészült kakaós piskótát áttettem egy ugyanolyan méretû kapcsos kis tortaformába, mert a továbbiakhoz kellett, hogy legyen olyan perem körülötte, ami késõbb könnyen eltávolítható.
3 Dl tejben elkevertem a cukrot és a pudingport, majd tûzre tettem és sûrûre fõztem. Rákanalaztam a tészta tetejére. Vártam egy tíz percet, hogy kicsit "húzzon" a puding. Addig elõkészítettem az eperszemeket, amivel aztán kiraktam a kis tortám tetejét. Hûtõbe toltam, és fél órát pihentettem. Aztán egy csomag express zselatint a tasakon lévõ leírás szerint elkészítettem. Azaz felforraltam 2,5 dl vizet, majd a pultra téve az edényt beleszórtam a zselatinport, és kb. fél percen át gyorsan kevergettem. Aztán kivettem a tortát és rákanalkaztam. Újra hûtõbe tettem egy fél órára, és már lehetett is tálalni.
A minap a nõvéremmel beszélgettünk arról, hogy Õ már nagyon régen nem süt piskótát a gáztûzhely sütõjében, csakis a mikrós változatot készíti ha szükséges. Bevallom kicsit kétkedõn fogadtam, mi lesz egy ilyen prosukció eredménye, de meggyõzött a látvány és a gyorsaság. Köszönöm a pontos leírást a Web cukrászdának.
A torta egyébként bármilyen ízben készülhet, ez a mikrós piskóta megannyi sütemény alapja lehet. Most gyereknapra debütált, de szerintem nem köszönünk el tõle. :-)