Michelin csillagos fõzõkurzus
sponsored links
Két héttel ezelõtt már hírt adtam arról, hogy a Gourmet Fesztivállal párhuzamosan a Sofitel Chain Bridge Budapest vendége lesz két neves francia séf, akik több szakácskönyv és nemzetközi elismerések mellett Michelin csillagok megszerzésével is büszkélkedhetnek.
Az alkalom egy rendezvénysorozat nyitánya. A Sofitel Budapest Chain Bridge szálloda, az Auchan Magyarország Kft. kiemelt támogatásával egy olyan eseménysorozatot indít útjára, amelynek keretében kétszer egy évben egy-egy Michelin csillagos séf látogat majd a budapesti Sofitel szállodába a világ legkülönbözõbb pontjairól, hogy egy életre szóló kulináris élménnyel lepje meg a vendégeket. A gasztronómiai utazás során a kitüntetett séfek exkluzív fõzõiskolák és 5 fogásos ínyenc vacsorák keretében mutatják be tudásuk legjavát, amelyek alkalmat adnak országuk gasztronómiájának megismerésére is.
Tegnap délelõtt egy exkluzív fõzõkurzuson próbálhattam ki, mivel lepi meg a nyitórendezvény két sztárja, Alain Caron és Jacques Pourcel a nagyérdemût. Négy fogást készítettünk el: kettõt Alain, kettõt Jacques mutatott be. A fogások egy nagyevõ számára elsõ látásra szerénynek tûnnek. Alain Caron hangsúlyozta is: a Michelin csillagos éttermekben már nem az ?úszógumi növelésére dolgoznak?, hanem azon, hogy minél kifinomultabb, egészségesebb ételeket tegyenek vendégeik elé. Természetesen ez magában foglalja a legjobb minõségû alapanyagok használatát, a tápanyag kímélõ konyhatechnikai eljárásokat, a szemet gyönyörködtetõ tálalást ? hogy néhányat kiemeljek a legfontosabb szempontok közül. Nem véletlen, hogy szinte egy asztal mellett össze tudtuk állítani az ételeket: amit lehet, nyersen használtak fel. A menü a következõ volt:
Cékla ravioli, kaviár, soubise tejszín és sült petrezselyem, rózsabors, á la Alain
Paradicsom gazpacho eperrel és málnával, burgonya spagettiben sült rákkal, á la Jacques
Kékúszójú tonhal carpaccio, konfitált citrom kockára vágott zeller rave-vel, á la Alain
Ananász chutney homár ollóval és ropogós homárral
A francia származású Alain Caron egy gasztronómiai jelenség. A gasztronómiával kapcsolatos bármely témában eláraszt bennünket történeteivel, hihetetlen tudásával és híres ismerõseivel a szakmából. Dolgozott több Michelin csillagos étteremben séfként, számtalan szakácskönyvet adott ki, a világ valamennyi híres séfjével készített interjút, dolgozott ételfotósként, fõzött tévében és a szakma szinte minden részébe belekóstolt. Rendszeresen utazik szerte a világban és jelenleg a MasterChef televíziós mûsor zsûrijében is szerepel Hollandiában.
A Franciaország Languedoc régiójából, Montpellier-bõl származó Jacques ikertestvérével, Laurent-el néhány év alatt a francia gasztronómia legkiemelkedõbb nagyköveteivé váltak. 2010-ben ki is választották õket, hogy képviseljék a francia konyhát a Shanghai-i Világkiállításon 6Sens éttermükkel. Jacques és Laurent Pourcel, egy helyi bortermelõ ikergyermekei, a Földközi tengernél nõttek fel. Elhivatottak a szakmájuk iránt. 1988-ban Olivier Château társukkal együtt létrehozták a Le Jardin des Sens in Montpellier éttermet, amely Michelin csillagot érdemelt és a kreatív, medditerrán ételeirõl és kifinomultságáról vált híressé. 2000-ben egy nemzetközi terjeszkedéshez is csatlakoztak, amelynek köszönhetõen a világ legaktívabb séfjeiként vannak számon tartva. Híresek a déli jellegû ételeikrõl, ami eltér a megszokottól ugyanakkor hû marad a hagyományokhoz. Számukra minden az ételekrõl szól és karrierjüknek köszönhetõen kreativititásuk teljes szabadságot élvez. Gasztronómiai lábnyomuk olyan helyeken található meg, mint Párizs, Shanghai, Bangkok, Tokyo, Marrakesh, Algír, Beirut és a világ még számos pontján.
Az elsõ két vacsorára már nincsenek szabad helyek, de a május 30-ra, két idõpontban még igen. (Az exkluzív 5 fogásos vacsorák ára bor párosítással 21 000 Ft/fõ, bor nélkül 15 000 Ft/fõ). A Gourmet Fesztivál látogatói pedig a szombati napon találkozhatnak velük, a rendezvény keretei között.
A receptekkel késõbb még visszatérek, tényleg sokat tanultunk tõlük, és nagyon jól éreztük magunkat ? ahogy a felvétel is bizonyítja:
(A képen Riedl Annamária / Dining Guide, és Juhász Klaudia / Sofitel társaságában mosolygok)