MI AZ -AZ 5 FÕ OK AMIÉRT ÉRDEMES PAPRIKÁT ENNI?

2017-09-21

sponsored links




1.     Mert szeretnivaló a belõle elkészíthetõ ételek sokfélesége

Paprika? Világéletemben szerettem.  Szeretem nyersen, salátákba, szendvicseken, fûszeres túrókrémmel töltve,.. De ki nem hagynám töltött paprikaként, amint kiteljesedik az íze az édes paradicsommártásban. Mostanában próbáltam ki sült paprikaként,- egyszerûen kiváló, nem is értem eddig miért nem készítettük el így. Ízesítõként és fûszerként ki nem maradhat a pörköltekbõl ?gulyáslevesekbõl, halászlébõl, tokányokból. Na és a télire eltett savanyúságok ? ez megérne egy külön fejezetet ( a káposztával töltött almapaprika, a veszettül csípõs cseresznyepaprika, vagy a csalamádék?hm..,), vagy a téli favorit ? a kolbász.



2.   Mert sokféle változata van

Szeretem, mert sokféle változata van,( TV paprika, hegyes csípõs paprika, kaliforniai, pritamin, alma, cseresznye, ceruza,blondy,stb.). Nem véletlenül lett a magyar gasztronómia egyik fõ tartópillére ? konyhánk jellegzetes védjegye ? hiszen tájjellegû ételeink nélkülözhetetlen alapanyaga. Ennek ellenére a paprika eredetét tekintve korántsem õsi magyar növény, hiszen õshazája Mexikóban van, innen terjedt el Amerika melegebb klímájú területeire, majd a XVI. században Európába.




3.    Mert táplálkozás élettani hatásai mással nem helyettesíthetõek

Táplálkozás élettani hatása sokrétû, amelyet egyrészt magas vitamin-. és ásványianyag-tartalma, színanyagai, és esetleges csípõssége biztosít. Energia- (20 kcal/100 gramm), szénhidrát- (3gramm/100 gramm), zsír- (0,3 gramm/100 gramm) és fehérje- (1,2 gramm/100 gramm) tartalma alacsony, emiatt kiváló alapanyag a diétás étrend összeállítása során.

Élelmi rostokban gazdag (2,25 gramm/ 100 gramm).


A paprikának nagy értéke jelentõs C-vitamin-tartalmában van. ("magyarságát" is nem kis mértékben köszönheti annak, hogy Szent-Györgyi Albert a szegedi paprikából elõállított C-vitaminnal érdemelte ki a Nobel-díjat.) Érdekes tény, hogy a fõként szabadföldön termesztett paprika C-vitamin-tartalma elérheti a 300 mg/ 100 g értéket, ami annyit jelent, hogy egy felnõtt ember napi 50 mg-os C-vitamin szükségletét 6 dkg nyers paprikával lehet fedezni. Jó hír hogy a paprikában levõ C-vitamin a savanyítás során se semmisül meg, így a legolcsóbb téli vitaminforrások közé tartozik a savanyított paprika.

Vitaminokban bõvelkedik, hiszen 100 grammjában van: 
  • Karotin 0,4 mg,
  • Tiamin (B1) 50 ?g,
  • Riboflavin (B2) 30 ?g,
  • Niacin (PP faktor) 0,2 mg,
  • Pantoténsav 0,19 mg,
  • Piridoxin (B6) 0,24 mg,
  • Biotin 1 ?g,
  • Folsav 13 ?g,
  •  C-vitamin 120 mg (fajtától és érettségtõl függõ,beérett állapotban elérheti a 300 mg-ot is).

Ásványi anyagokban is gazdag, 100 gramm paprikában van:
  • Nátrium (Na) 4 mg,
  • Kálium (K) 160 mg,
  •  Kalcium (Ca) 14 mg,
  • Magnézium (Mg) 12 mg,
  • Vas (Fe) 0,4 mg,
  • Foszfor (P) 33 mg,
  • Réz (Cu) 0,05 mg,
  • Cink (Zn) 0,2 mg,
  • Mangán (Mn) 0,073 mg,
  • Kobalt (Co) 0,004 mg,
  • Króm (Cr) 0,004 mg,
  •  Nikkel (Ni) 0,015 mg.
Színanyagai: vörös színû karotionidok (minél pirosabb egy paprika annál több van benne, ez az A-vitamin elõ -vitaminja), capsorubinok, sárga curcuminok.

A csípõs paprikák csípõsségét, a kapszaicionidoknak, ezek közül is fõleg a kapszaicinnak köszönhetjük. Ezek hõ-, illetve fájdalomingert váltanak ki,( ezen alapul a manapság önvédelmi célra kifejlesztett paprika spray hatásmechanizmusa is, ami kapszaicin-kivonatot tartalmaz). Minél több kapszaicint tartalmaz egy paprika, annál csípõsebb, erõsebb. 

4.   Mert rendszeres fogyasztásával számos betegség megelõzhetõ ? elletve gyógyítható



A rendszeres paprika és csípõs paprika -fogyasztás kedvezõ hatású az egészség megõrzésében, betegségek megelõzésében, illetve már kialakult problémák kezelésében:
  • csökkenti a gyulladásokat
  • megelõzi a szív- és érrendszeri megbetegedéseket
  • fájdalomcsillapító (reuma,migrén,fogfájás,fejfájás esetén)
  • vérzéscsillapító
  • antiszeptikus
  • hatékony a migrénes fejfájás megszüntetéséhez
  •  csökkenti az arcüreg-gyulladás kellemetlen tüneteit
  • allergia-ellenes
  • pusztítja a rákos sejteket
  • zsírégetõ hatású- így a fogyókúra nélkülözhetetlen eleme
  • fokozza a nyálképzõdést
  • étvágyjavító
  • fokozza a gyomornedv elválasztást
  • védi a bõrt, a hámszöveteket, a nyálkahártyát
  •  elõsegíti a sebgyógyulást
  • enyhe vízhajtó
  • serkenti és segíti az immunrendszer mûködését
  • baktérium- és, vírusölõ hatású,
  •  lázcsillapító,
  • ételben fertõtlenítõ hatású,
  • enyhíti a torokgyulladást, mivel felhígítja az orrmelléküregben megtapadt sûrû nyákot,
  • Köptetõ
  •  megelõzhetõk vele felsõ légúti megbetegedések
  • izzasztó,
  • torokfájást enyhítõ
  •   a benne található szaponinok révén stimulálja a szívmûködést
  • csökkenti a koleszterin szintet,
  •  enyhíti a hasfájást

5.    Mert konyhai alkalmazása során teret engedhetünk a fantáziánknak


Alkalmazási területe a konyhában sokrétû: nyersen, fõve, sülve, töltve, savanyítva, õrleményként, krémként, lecsóba, ? számtalan hagyományos, és reform étel, ételkülönlegesség elkészíthetõ belõle.

Következzék néhány recept
lépésrõl-lépésre

PAPRIKALEVES
Hozzávalók: 2 nagy fej vöröshagyma, 4 evõkanál olaj, 5 gerezd fokhagyma, 3 nagy zöldpaprika, 1 evõkanál fûszerpaprika, 25 dkg füstölt kolbász, 6 evõkanál tejföl, só, bors, petrezselyemzöld.
  1. Az apróra vágott hagymát megpirítjuk az olajban,
  2. majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a paprikát és az apróra vágott zöldpaprikát.
  3.  Felöntjük vízzel,
  4. elkeverjük a vékony karikákra vágott füstölt kolbásszal,
  5. sózzuk és borsozzuk.
  6. Tálalás elõtt belekeverjük a tejfölt és megszórjuk a vágott petrezselyemzölddel



PAPRIKÁS CSUSZALEVES
Hozzávalók: 70 dkg marhaszegy, 2 pár csirkecomb, 50 dkg vegyes zöldség, 3 fej hagyma, só, egész bors, 1 db csípõs paprika ( a csípõs paprika mennyiségének csak az egyéni ízlés szab határt- na és a ?tûrõképesség?), csusza tészta
  1. A marhahúst felkockázzuk, és hideg vízben feltesszük fõni.
  2. Sóval, egész borssal ízesítjük.
  3. Amikor majdnem puha, hozzáadjuk a csirkecombokat, a metéltre vágott zöldséget, a felaprított hagymát, a paprikát, majd készre fõzzük.
  4. Végül beletesszük a csuszatésztát.

VITAMINSALÁTA

Hozzávalók: 30 dkg zöldborsó, 30 dkg csemegekukorica, 30 dkg sárgarépa, 30 dkg fehérrépa 20 dkg parmezán sajt, 5 db kemény paradicsom, 4 db húsos paprika, 2 db paradicsompaprika, 5 ev?kanál majonéz, 1 pohár natúr joghurt, 1 teáskanál só.
  1. A paradicsomot és a paprikát apró kockákra vágjuk és a többi elõpárolt zöldséghez keverjük.
  2. A majonézt elkeverjük a joghurttal és a sóval
  3. A salátát tányérokra szervírozzuk (salátalevelet használhatunk a tányérokra díszítésként), és majonézt öntünk rá.
  4. Reszelt sajttal megszórjuk.


RÁNTOTT - TÖLTÖTT ZÖLDPAPRIKA

Hozzávalók: 8 nagy zöldpaprika, 30 dkg sonka, 10 dkg füstölt szalonna, 4 db fõtt tojás,1 db nyers tojás, 2 ev?kanál zsemlemorzsa, 2 csapott mokkáskanál törött fekete bors, 5 gerezd fokhagyma, liszt, tojás és zsemlemorzsa a bundázáshoz.
  1. A paprikákat megmossuk, és a szárrészét egyenesen levágjuk
  2. A paprikából eltávolítjuk a csumát és a vastagabb ereket.
  3. A 4 fõtt tojást felaprítjuk.
  4. A nyers tojást felverjük, belekeverjük a zúzott fokhagymát és a törött borsot.
  5. A sonkát és a füstölt szalonnát nagyon apróra összevagdossuk, belekeverjük a fûszerezett tojásba, hozzákeverjük a zsemlemorzsát.
  6. A sonkás masszát beletöltjük a paprikákba.
  7. Lisztbe, felvert nyers tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, végül a 170 fokra felhevített olajban pirosra megsütjük.
  8. Rizzsel körítve tálaljuk.


SÜLTPAPRIKA

Hozzávalók: 2 kg vastaghúsú, szép nagy zöldpaprika, 10 gerezd fokhagyma, 4 evõkanál ecet, 2 teáskanál só, 2 mokkáskanál törött bors.
  1. A megmosott,szárazra törölgetett paprikákat a sütõben addig sütjük, amíg a héjuk ráncosodni, hólyagosodni ke
  2. Közben 1 liter vízbe beletesszük a megtisztított és elforgácsolt fokhagymát, az ecetet, a sót, és lefödve felforraljuk.
  3. A megsült paprikák héját lehúzzuk, és kicsumázzuk.
  4. Salátástálra rakjuk a szeletekre vágott paprikát, ráöntjük a fûszeres levet, és rászórjuk a törött borsot.
  5. Jól lehûtve tálaljuk különbözõ sültek mellé..

PAPRIKÁS HÚSLEPÉNY

Hozzávalók: 2 kg darált hús, 3 szikkadt zsemle, 4 tojás, 3 fej vöröshagyma, 50 dkg paradicsom, 1-1 zöld, sárga és piros húsú paprika, 30 dkg mozzarella sajt, só, cayenne-i bors, fehér bors, édesnemes pirospaprika, chili paprika, , a forma kikenéséhez margarin
  1. A hidegvízbe áztatott zsemléket kinyomkodjuk, és elkeverjük a felaprózott hagymával, paprikákkal és a fûszerekkel.
  2. Margarinnal kikent formába tesszük, és elõmelegített sütõbe téve majdnem készre megsütjük.
  3. Végül rátesszük a felszelt paradicsomot és a mozzarellát, és visszatesszük a sütõbe, hogy a sajt ráolvadjon,és a paradicsom rásüljön.
  4. Felszeletelve tálaljuk ? hidegen és melegen egyaránt finom.

VEGA PAPRIKÁS-CUKKINIS TÉSZTA

Hozzávalók: 1 kg penne tészta, 4 db paradicsom, 4 db közepes cukkíni, 3 db jonatán alma, 2 db piros húsú paprika, 3 db hagyma. 2 dl olívaolaj, 1 csokor petrezselyemzöld, bazsalikomlevél, só, bors
  1. A zöldségeket megtisztítjuk, felszeljük.
  2. Serpenyõben 4 evõkanál olajat felforrósítunk, a paprika 1/3-át félretesszük, a többi zöldséget megpároljuk.
  3. Apránként hozzáöntjük a többi olajat, sózzuk, borsozzuk.
  4. Beletesszük az almát, és legalább 15 percig pároljuk.
  5. A tésztát sós vízben megfõzzük, lecsöpögtetjük, tálra tesszük, ráhalmozzuk a zöldségeket
  6. A félretett bazsalikomlevelekkel és paprikakockákkal díszítjük.


RIZSES LECSÓ- klasszikus recept

Hozzávalók: 20 dkg húsos füstölt szalonna, 50 dkg vöröshagyma, 1,5 kg zöldpaprika, 60 dkg paradicsom, 1 evõkanál fûszerpaprika, 5 gerezd fokhagyma,, só, fél kg párolt rizs.
  1. A felkockázott szalonnát egy lábas alján kiolvasztjuk, majd a felszelt vöröshagymát megpirítjuk rajta.
  2. Megszórjuk a fûszerpaprikával, rátesszük a felszelt paradicsomot, paprikát, és a zúzott fokhagymát.
  3. Sózzuk, majd lefedve puhára pároljuk.
  4. A már kész lecsóba belekeverjük fõtt rizst.
  5.  Puha kenyérrel tálaljuk.




Folytats a blogon ... eletrecept.blogspot.com/2017/09/mi-az...

sponsored links

Keres?s