Mi az a deep dish pizza?

2018-05-24

sponsored links





Elõször is: felejts el (majdnem) mindent, amit eddig az igazi olasz pizzáról tanultál.

Vékony, kenyérszerû tészta, visszafogott mennyiségû feltét, alul szósz, rajta ez-az, majd sajt? Na, ez a deep dish-nél máshogy van.

Pedig a gyökerek itt is olaszok, de maga az ötlet már Chicagóból származik.

Volt egy bizonyos Ike Sewell nevû olasz úriember, akinek a nagymamája minden vasárnap pizzapitét sütött unokájának. Sewell még a XX. század elején változtatta állandó lakhelyét Chicagóra, és hamar kitalálta, hogy az addig méltánytalanul a harapnivaló kategóriába sorolt pizzát ideje lenne a teljesértékû étkezések közé emelni, így megalkotta a deep dish pizzát és 1943-ban megnyitotta elsõ pizzériáját, amit Pizzeria Uno névre keresztelt. A pizzának gyorsan híre ment a szelek városában, így hamar franchise lett az Uno-ból, majd a ?70-es évektõl egyre több deep dish pizzéria nyitott meg ? alapítóik persze elõször egytõl-egyig az Uno-ban voltak szakácsok sokszor évtizedeken keresztül.



Na, de milyen is ez a pizza?

A deep dish pizza egyik legszembetûnõbb jellegzetessége, hogy legalább 5 centi magas, akárcsak egy pite ? a tésztája ennek ellenére vékony és könnyû. A vastagságát annak a magas peremû acél serpenyõnek (innen a ?deep dish? elnevezés) köszönheti, melyben a pizzát sütik: ennek a falára kanyarítják fel a tésztát és ebbe pakolják, mint egy tálba jó gazdagon a feltéteket. Emiatt persze igencsak emberes adagokat kapunk, egy 26 cm-es pizza nagyjából két kilót nyom, amibõl fél kiló csak a sajt! Emberes, de nem egy emberes, 3-4-en simán jóllaknak belõle. A 18 centiset nevezik egyszemélyesnek, nos, szerintem ez is jóllakat két embert simán, nekem a fele bõven elég volt. A 35 centi átmérõjû, 3 és fél kilós pizzával meg egy nagyobb társaság is ellesz?

Itt a feltétek fordított sorrendben vannak, alul az orbitális mennyiségû sajt, erre jön a hús, majd a zöldségek, végül beborítják az egészet a paradicsomszósszal.

A vastagsága miatt ezt tovább, kb. 25 percig sütik.



És hol ehetsz ilyet?

Magyarországon elsõként a most megnyitó I55 American Bar és Restaurantban, Budapesten a Bajcsy és az Alkotmány utca sarkánál. A hely hatalmas, 220 fõ elfér, éppen azon tanakodtunk ? de nem jutott eszünkbe ? hogy mi is lehetett ott korábban az étterem helyén. A deep dish pizzán kívük lesz itt még barbeque, jambalaya, burgerek, nachos, mindenféle amerikai cucc. Szerintem igazi nagy zabálásáok (jó értelemben) helyszíne lesz ez az étterem!

I55 American Bar & Restaurant

1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 70.





Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmirõl! ?

Folytats a blogon ... konyhalal.cafeblog.hu/2018/05/24/mi-a...

sponsored links

Keres?s