Mi a túró?

2011-10-13

sponsored links


Illúziónk ne legyen: akármennyire is top étel ma a kõrözött, eredete szerint akkor is csak a megöregedett túró felpörgetésére szolgált.

Legkedvesebb emlékeim azok, mikor anyám valami különleges vacsorával állt elõ. Mivel a meleg vacsora nem volt szokás, a szendvics volt a király. (Benne vaj, valami szalámi vagy felvágott és idõnként sajt.) Amikor a viszonylagos egyhangúságot megtörte egy-két kreatívabb ötlettel, az ünnep lett akkor is, ha épp semmi ünnepelni valónk nem volt. Na pont ilyen étel nekem a kõrözött.

A túró és a belõle készült ételek számomra amúgy is fontos részei az étkezésnek. (Amivel nem vagyok szerintem egyedül. Gondoljatok bele, egy jó túrós tészta kis szalonnapörccel, vagy egy meleg túrós rétes.) A legfontosabb mégis a kõrözött. Más nevén körített túró.

A túró nagyon egészséges tejtermék, és a legegyszerûbb tejtartósítási módszer még közvetlenül a sajt elõtt. Õsidõk óta. A fejések után összegyûlõ, viszonylag romlandó, nagy mennyiségû tej tartósítása nagy feladat volt, szerencse, hogy a természet ezt is megoldja: a tejcukor és a mikroorganizumosok találkozásából tejsav képzõdik, aminek köszönhetõen túró lesz a tejbõl. Otthon meglepõen egyszerû készíteni, most ide nem is citálnánk receptet, de itt van egy képekkel.

Az amúgy rémesen egyszerû hideg étel nem éppen randi-kaja a tetemes mennyiségû hagyma miatt, de nem is azért ...


Folytats a blogon ... gasztroszex.blog.hu/2011/10/13/mi_a_turo

sponsored links

Keres?s