Mezei vagy vadsóskamártás medvehagymával
sponsored links
Mezei sóskamártás medvehagymával: Fele-fele arányban apróra vágott mezei sóskát és medvehagymát olajon megpároltam, vízzel felöntve, sóval, kis borssal fûszerezve, két kanál zabpehellyel puhára fõztem. Közben a zabpehely megpuhulva besûrítette a mártást. BioBiától hallottam a Tótok sóskamártásáról. Pontosan nem tudom, hogy készül, de annyit megjegyeztem, hogy a végén egész tojást ütnek a mártásba, és azt egészben hagyják megfõni. Én is így tettem. A tojás a savanykás lében nem is fõtt szét. Végül kevés tejföllel, és ha szükséges liszttel behabarva elkészült. A fele arányú medvehagymától a mártás csak egy kis fokhagymás ízt kapott, és nem lett olyan nagyon savanyú, mint magában a vadsóska, ami egyébként jóval savanyúbb, mint a termesztett.
Mezei sóska, vadsóska (Rumex acetosa)
A mezei sóska vagy vadsóska (Rumex acetosa) a termesztetthez igen hasonló, jellegzetes nyíl alakú, hosszúkás, tavasszal tõrózsában növõ talajon fekvõ, nem felemelkedõ tõleveleirõl ismerhetõ fel. Réteken gyepekben fordul elõ sokfelé az országban. Levelei erõteljesen savanyú "sóska" ízûek. Esõs idõ után szedve leveleinek savanyú íze ...