Mezei katáng salátákba, italokba, pótkávénak
sponsored links
Gyönyörûen virágzik igen sokfelé, réteken utak szélén, felhagyott szántókon, árkok szélén, kerítések mentén a mezei katáng. Most érdemes megismerkedni vele, és figyelni majd tavasszal, amikor fiatal leveli salátának fõzeléknek felhasználhatók.
Virágai is fogyaszthatók, szép díszítõ elemként, ízük miatt inkább salátákban, italdíszként. A cikória kávé is e növény nemesített változatából készül, egy másik változatát fodros leveles salátaként találhatjuk, õsére egyáltalán nem hasonlító formában, itt-ott, nem sok helyen piacokon.
Õseink babkávémentes, ínséges idõkben kezdték használni karógyökerét pótkávéként. Aki megkóstolná, gyökerét õsszel kell gyûjtenie, õrölve, megpörkölve, pótkávé fõzhetõ belõle. Gyökérzöldségként is használható, de keserû íze miatt, néhány órára vízbe kell áztatni. Fiatal leveli salátákba szendvicskrémekbe tehetõk. Virágait gyorsan hervadnak, ezért felhasználás elõtt érdemes szedni.
Katángreceptek Radics László (itt) könyvéibõl:
Katángsaláta I. A fiatal, még sárgás leveleket apróra vágjuk és fokhagymával kikent tálba öntjük. Olajjal, citrommal, sóval ízesítjük, fokhagymával megkent, pirított kenyérdarabkákkal szaporítjuk. Az egészet jól összekeverjük. Elõételként fogyasztjuk.
Katángsaláta II. A fiatal leveleket (
Katángsaláta III. Fehér száraz babot (