Meyer citromos choux
sponsored links
Ăjra itt az illatos narancssĂĄrga citromok szezonja! ElsĂ” nekifutĂĄsra az elsĂ” choux prĂłbĂĄlkozĂĄsom töltelĂ©kekĂ©nt hasznĂĄltam, de fog mĂ©g mĂĄs is kĂ©szĂŒlni belĂ”lĂŒk;)
De mi is ez pontosan? LeegyszerĂ»sĂtve falatnyi Ă©getett tĂ©sztĂĄk, lĂĄgy krĂ©mmel töltve, kicsit bĂ”vebben pedig egy nagyszerĂ» francia desszert, ami a lĂĄtszat ellenĂ©re egyĂĄltalĂĄn nem bonyolult. Nem kell megijedni az Ă©getett tĂ©sztĂĄtĂłl, ugyanis ha szĂ©pen elvĂĄlik a tĂ©szta az edĂ©ny falĂĄtĂłl (mĂĄrpedig el fog), biztos, hogy gyönyörĂ»en fel is fog puffadni sĂŒtĂ©s közben. UtĂĄna pedig nincs mĂĄs dolgunk, mint megtölteni valami nagyon finom krĂ©mmel!:) Ăn most egy lemon curd alapĂș citromkrĂ©mmel töltöttem meg, szerintem ez a kissĂ© fanyar, lĂĄgy, tejszĂnes-citromos krĂ©m remekĂŒl passzol hozzĂĄ, de akĂĄr sima cukrĂĄszkrĂ©mmel is tölthetitek, ha egyszerĂ»bb Ăzre vĂĄgytok.
Ez volt az elsÔ próbålkozåsom, de mivel ebbÔl is létezik több verzió, biztosan nem is az utolsó, amit megosztok Veletek.
HozzĂĄvalĂłk
(20-30 darab)
TĂ©szta:
- 1 dl vĂz
- 1 ek. cukor
- 10 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 3 tojĂĄs
Krém:
- 1 meyer citrom héja és leve
- 4 dkg cukor
- 1 tojĂĄs
- 1,5 dkg vaj
- 1,2 dl hideg tejszĂn
- A tĂ©sztĂĄhoz egy lĂĄbasban forraljuk fel a vizet, majd adjuk hozzĂĄ a vajat, vĂĄrjuk meg, mĂg elolvad Ă©s keverjĂŒk bele a lisztet.
- Folyamatos kevergetĂ©s mellett addig fĂ”zzĂŒk, mĂg a tĂ©szta el nem vĂĄlik az edĂ©ny falĂĄtĂłl. (3-4 perc)
- FĂ©lrevesszĂŒk, pĂĄr percig hagyjuk hĂ»lni, majd robotgĂ©ppel egyenkĂ©nt hozzĂĄkeverjĂŒk a tojĂĄsokat. Egy lĂĄgy tĂ©sztĂĄt fogunk kapni.
- A tĂ©sztĂĄt habzsĂĄkba töltjĂŒk Ă©s sĂ»tĂ”papĂrra egymĂĄstĂłl legalĂĄbb 3-4 cm tĂĄvolsĂĄgra kb. 20ft-os nagysĂĄgĂș kupacokat formĂĄzunk.
- 200 fokra elĂ”melegĂtett sĂŒtĂ”be toljuk Ă”ket, ahol 20-25 perc alatt megsĂŒlnek.
- A krĂ©mhez lemon curd-öt kĂ©szĂtĂŒnk: a citromot alaposan megmossuk, hĂ©jĂĄt lereszeljĂŒk, majd levĂ©t kifacsarjuk.
- HÔållĂł tĂĄlba tesszĂŒk a cukorral, Ă©s elkezdjĂŒk melegĂteni, mĂg fel nem olvad a cukor.
- Ekkor fĂ©lrevesszĂŒk Ă©s hozzĂĄadjuk a tojĂĄst. SimĂĄra keverjĂŒk, majd visszatesszĂŒk a gĂ”z fölĂ©.
- SĂ»rĂ»södĂ©sig, folyamatosan kevergetve fĂ”zzĂŒk a gĂ”z fölött.
- Ekkor fĂ©lrevesszĂŒk ismĂ©t Ă©s hozzĂĄadjuk a vajat. MegvĂĄrjuk, mĂg teljesen elolvad.
- Ha a tĂ©szta Ă©s a citromos mĂĄrtĂĄs is szobahĂ”mĂ©rsĂ©kletĂ»re hĂ»lt, összeĂĄllĂtjuk az Ă©dessĂ©get.
- A hideg tejszĂnt kemĂ©ny habbĂĄ verjĂŒk Ă©s belekeverjĂŒk a citromos mĂĄrtĂĄsba.
- Az Ăgy kapott krĂ©mmel Ăłvatosan megtöltjĂŒk a tĂ©sztĂĄk ĂŒreges belsejĂ©t.
- TĂĄlalĂĄs elĂ”tt megszĂłrhatjuk porcukorral Ă©s kevĂ©s citromhĂ©jjal dĂszĂtjĂŒk.