Mexikói tortillaételek

2017-06-06

sponsored links

Itt a nyár, ez kétségtelen. Tegnap nagyüzemben ment a sütöm egész délelõtt, s közben 31 fok volt árnyékban - gondolhatjátok. Épp ezért, ilyenkor már lemondok a kenyérsütésrõl is, helyette heti rendszerességgel sütök tortillát. Serpenyõben megoldható nagyon egyszerûen és gyorsan. Az áráról nem is beszélve. Egy 8 darabos tortilla csomag 650-900 forint közötti áron kapható. Ezzel szemben házilag 40-70 forintból kihozható. A nyolc darab, nem egy. Aligmunkával.

Tortillát süthetünk búzalisztbõl is, kukoricalisztbõl is (tisztán kukoricalisztbõl csak Mexikóban, mert nálunk nem kapható az a kezelt liszt, amibõl tisztán készíthetõ lenne), pontosabban búza és kukoricaliszt keverékébõl is. Sokféleképpen tölthetjük, ráadásul szabadtûzön, tárcsán is kitûnõen süthetõ. 
Ezt a kis mexikói gasztroszótárt Keve Gábortól vettem át, hálás köszönetem érte, a Mindennapi gondolatmorzsák blogról. A képek a Pinterestrõl vannak.




puha taco


Taco: Tradicionális mexikói étel. A tortillát  kukoricalisztbõl készítik, bármilyen friss alapanyaggal (saláta, avokádó, kukorica, paradicsom), továbbá sertéshúsból készült carnita -val, tradicionális mexikói salátával a pico de gallo -val tálalható. Gyakran tejfölt, vagy olvasztott cojita sajtot csorgatnak rá. A taconál megkülönböztetünk puha-, indián és kemény változatot. A puha változatnál a tortillát változatlanul hagyják, a tölteléket becsavarják. 


kemény taco


A kemény tacot az USA-ban kezdték el gyártani. A tésztát félbe hajtják U formájúra, majd forró olajban megsütik. Így egy könnyen tölthetõ merev falú sült tésztát kapunk, amibe bele lehet pakolni a fenti összetevõket.


navajo taco


Az indián (vagy másnéven Navajo) taco legjobban a magyar lángoshoz hasonlít, de inkább sütõporral készítik, nem élesztõvel, a tésztát a mi lángosunkhoz hasonlóan bõ, forró olajban kisütik, és erre pakolják rá a tölteléket.


fajita


Fajita: A fajita és a taco közötti legnagyobb különbség az, hogy mindig puha tésztából készül, és a belepakolt dolgokat grillezik. A Tex-Mex tipikus példája, az eredeti taco elamerikásított verziója. Tipikus hozzávalók a grillezett zöldségek, grillezett  csirke-, marha- vagy disznóhús csíkok, illetve gyakran tesznek bele grillezet rákot is. A felcsavarás elõtt salsával vagy guacamole szósszal ízesítik.


nachos


Nachos: Bõ olajban, ropogósra sült kukoricatortilla háromszögek. Kínálják salsákkal, szószokkal mártogatni is, de fõfogások alapja is. Ez esetben a sült tortilladarabokat megpakolják babpürével, húsdarabokkal, sok sajttal, jalape?o paprikával. Mexikóban született az elsõ változata, amely csak tortilla chipsbõl, sajtból és paprikából állt - épp a határnál, egy mexikói vendéglõben, de amerikai katonák éhségét csillapítandó. Így nevezhetjük Tex-Mex ételnek is.


quesadilla


Quesadilla: A tésztája búzalisztbõl készül. Két tortilla tésztára van szükség, egyikre sajtot, húst, zöldségeket halmoznak, majd a másikat mint egy tetõt ráhelyezik. Ezután az elkészült ?mexikói szendvicset? megsütik, így a belsejében lévõ sajt megolvad, és egybefogja a belepakolt összetevõket. Általában négy részre vágva tálalják, ritkán tejföllel locsolják meg.

 
burrito


Burrito: Nagyméretû búzalisztbõl készült tortilla, amit sült darált marhahússal, rizzsel, pirított fekete babbal, sajttal és csípõs szósszal töltenek meg, majd felcsavarva tálalják.

 
chalupa


Chalupa: Kinézetre hasonlít a kemény tacora, egy speciális lisztkeverékbõl készítik, amit apró tálformára sütnek. A sütést követõen nagyon ropogós tésztát kapnak, amibe könnyen belepakolhatóak a hozzávalók: vörös vagy zöld salsa, aprított vöröshagyma, darált, sült csirkehús, zöldségek. A chalupa kicsi, amibõl többet is tesznek a tálaló edényre.


enchilada


Enchilada: A tésztáját szigorúan kukorica lisztbõl készítik, amibe a hozzávalókat (sült hús, bab, friss zöldségek, krumpli, sajt) felcsavarják. A felcsavarást követõen csilis, paradicsomos szósszal nyakonöntik, és sütõben sütik meg. Ezután sajttal, feketebab-krémmel, mexikói rizzsel és guacamole szósszal tálalják.

 
tostada


Tostada: A tésztája kukoricalisztbõl készül, amit kör alakúra nyújtanak, majd így is sütik ki forró olajban. A sütést követõen egy merev tálcára hasonlít. Erre szervírozzák a hozzávalókat, zúzott vöröshagymát, tengeri rákokat, polipot, salsa szószt, salátát, sajtot.

 
chimicanga


Chimicanga: Hívják még Chivichanganak, vagy Chimmy chonganak is. Speciális burrito, amit a feltekerés után forró olajban sütnek ki. A többi tésztás ételtõl eltérõen így készítenek édes verziót is, almával, körtével, egyéb más puha gyümölcsökkel töltve.


guacamole


Guacamole: A guacamole azték eredetû, avokádóból készült pikáns étel. A mexikói konyha mindennapos fogása, de egész Amerikában és a világ több részén is kedvelik. Az étel neve az azték navatl nyelvjárásból származik. Az ?ahuacamolli? összetett szó az ?ahuacatl? (avokádó) és ?molli? (mártás) tagokból alakult ki. Különféle receptek szerint készítik. Az alap- és egyben leggyakoribb változatban a kimagozott avokádó húsát, apróra vágott fehér hagymát, koriandert, csilit, (kimagozott) paradicsomot és citrom vagy lime levét pépesítve hûtõben pihentetik, hogy az ízek összeérjenek. Két avokádóhoz körülbelül 40 gramm hagyma, 80 gramm paradicsom, 1 csilipaprika és egy fél citrom szükséges. Mexikóban legtöbbször a tortilla (kukoricalepény) darabjaival mártogatva fogyasztják, Mexikó északi területein tejjel, tejszínnel, vízzel stb. hígítva húsok és köretek mellé mártásként tálalják.

Folytats a blogon ... szellemafazekban.blogspot.com/2017/06...

sponsored links

Keres?s