Mexikói savanyúleves
sponsored links
Cseh haverom, M, ha valami bonyolult, összetett, esetleg zavaros helyzetet látott, annyit mondott rá:
- Goulash.
Ezzel õ mindent kifejezett. Ezért is gondoltam a hozzávalók elolvasása után arra, hogy a tomatillo levest mexikói gulyásnak nevezem el. Pirosaranyat leszámítva szinte minden volt benne, ami egy gulyásba kell. Sõt.
Aztán elkészült a szövetkezetben kapott rengeteg tomatillo felébõl a leves. Megízleltük. Meglepõdtünk. Ha ismeretlen ételt készítek, van rá bizonyos esély, hogy abból akkor is pörkölt és gulyás lesz, ha a legmagyarosabb hozzávaló a fecsekfészek. Egy gulyás jellegûnek kinézõ étel esetében ezért is volt meglepõ, hogy nem gulyás lett belõle, hanem hihetetlenül finom székely savanyúleves.
De vajon honnan van a székelyeknek tomatillo-juk?
Mexikói savanyúleves
- két kanál olaj
- 3/4 kiló pörkölthús sertésbõl
- só, bors
- 3/4 kilo tomatillo, apróra vágva
- két nagy, apróra vágott zellerszár
- 1 apróra metélt vöröshagyma
- 1 csilipaprika (mégis van benne paprika!)
- 2 szem apróra vágott fokhagyma ...