Mexikói savanyúleves

2012-03-22

sponsored links

Tomatillo stew

Cseh haverom, M, ha valami bonyolult, összetett, esetleg zavaros helyzetet látott, annyit mondott rá:

- Goulash.

Ezzel õ mindent kifejezett. Ezért is gondoltam a hozzávalók elolvasása után arra, hogy a tomatillo levest mexikói gulyásnak nevezem el. Pirosaranyat leszámítva szinte minden volt benne, ami egy gulyásba kell. Sõt.

Aztán elkészült a szövetkezetben kapott rengeteg tomatillo felébõl a leves. Megízleltük. Meglepõdtünk. Ha ismeretlen ételt készítek, van rá bizonyos esély, hogy abból akkor is pörkölt és gulyás lesz, ha a legmagyarosabb hozzávaló a fecsekfészek. Egy gulyás jellegûnek kinézõ étel esetében ezért is volt meglepõ, hogy nem gulyás lett belõle, hanem hihetetlenül finom székely savanyúleves.

De vajon honnan van a székelyeknek tomatillo-juk?


Mexikói savanyúleves

- két kanál olaj
- 3/4 kiló pörkölthús sertésbõl
- só, bors
- 3/4 kilo tomatillo, apróra vágva
- két nagy, apróra vágott zellerszár
- 1 apróra metélt vöröshagyma
- 1 csilipaprika (mégis van benne paprika!)
- 2 szem apróra vágott fokhagyma ...

Folytats a blogon ... gastroglobe.blogspot.com/2012/03/mexi...

sponsored links

Keres?s