Mexikói esküvõi aprósütemény (Pastel de bodas mexicano)
sponsored links
Mexikói esküvõi aprósütemény |
Hozzávalók:
30 deka teljes kiõrlésû liszt
12 deka darált dió(vagy pekán dió, esetleg más olajos mag)
25 deka porcukor
25 deka vaj
1 teáskanál vanília kivonat
5 ml mandula aroma
A lágy állagú vajat elõször önmagában kikevertem az elektromos habverõ legmagasabb fokozatán, majd beleöntöttem a porcukrot is, és együtt habosra kevertem, közben beleadtam a vanília kivonatot és a mandula aromát is. Ezután a lisztet már csak a legkisebb fokozaton dolgoztam a tésztába, a darált diót pedig csak fakanállal.
ezzel a tészta el is készült - semmiféle egyéb folyadék nem kell bele, kézzel pedig minél kevesebbet fogdossuk!
Fél órára lefedve hûtõbe tettem. Mikor onnan kivettem, elõször a sütõt gyújtottam be, majd a tésztából csipegetve diónyi golyókat formáztam, melyeket sütõpapírral bélelt tepsibe egymástól 2-3 centi távolságra sorakoztattam. Egy pohár alját lisztbe mártottam, és mindegyik gyolyót ellapogattam vele.
A bemelegedett sütõben 15 percig (míg egy kis színt kap) sütöttem.
Kivéve forrón még nagyon képlékeny, ezért vártam vele 10 percet, és egyenként porcukorba forgattam. Utána rácson hûtöttem ki teljesen. Bedobozolva állítólag sokáig eláll (de nem nálunk ?
Ebbõl az adagból nekem 40 darab sütikém lett, tehát elég kiadós.
A lágy állagú vajat elõször önmagában kikevertem az elektromos habverõ legmagasabb fokozatán, majd beleöntöttem a porcukrot is, és együtt habosra kevertem, közben beleadtam a vanília kivonatot és a mandula aromát is. Ezután a lisztet már csak a legkisebb fokozaton dolgoztam a tésztába, a darált diót pedig csak fakanállal.
ezzel a tészta el is készült - semmiféle egyéb folyadék nem kell bele, kézzel pedig minél kevesebbet fogdossuk!
Fél órára lefedve hûtõbe tettem. Mikor onnan kivettem, elõször a sütõt gyújtottam be, majd a tésztából csipegetve diónyi golyókat formáztam, melyeket sütõpapírral bélelt tepsibe egymástól 2-3 centi távolságra sorakoztattam. Egy pohár alját lisztbe mártottam, és mindegyik gyolyót ellapogattam vele.
Tepsiben sütés elõtt |
Kivéve forrón még nagyon képlékeny, ezért vártam vele 10 percet, és egyenként porcukorba forgattam. Utána rácson hûtöttem ki teljesen. Bedobozolva állítólag sokáig eláll (de nem nálunk ?
Ebbõl az adagból nekem 40 darab sütikém lett, tehát elég kiadós.
Én a NoSalty-ról hoztam ezt a receptet. Épp már hûtöttem, amikor jött egy barátnõm, aki azt mondta, hogy õ golyó formájúnak ismeri ezt a süteményt. Gyorsan keresgélni kezdtünk mexikói blogokat - találtunk is, és valóban azokon ugyanez a recept, golyó formájú sütemények. No, bár az enyém lapos, de nagyon finom! És mivel egyszerûen, gyorsan elkészíthetõ, biztos, hogy többször is fogok ilyet csinálni, és legközelebb nem lapogatom el, hanem meghagyom golyónak.
Ide is teszem Juanita youtube videójának url-jét, amit a googleba másolva bárki megnézhet: https://www.youtube.com/watch?v=kCBLp3S8i-4
Ide is teszem Juanita youtube videójának url-jét, amit a googleba másolva bárki megnézhet: https://www.youtube.com/watch?v=kCBLp3S8i-4