Metélõhagymás kalácsok
sponsored links
Ezeket a kalácsokat eredetileg medvehagymásra terveztem, de mivel az itthoni tõ még erõsen kiskorú, nem nagyon tudtam volna róla annyi levelet szedni, amennyi elég lett volna a tésztához. A metélõhagyma viszont úgy nõ, mintha csak húznák, így hát abból szüreteltem egy jó csokorral, hogy elkészülhessenek a kalácsok. :)
Hozzávalók 6 kalácshoz:
30 dkg sima liszt
30 dkg BL80 kenyérliszt
3,75 dl langyos tej
5 dkg élesztõ
2 ek. cukor
1 ek. só
6-8 ek. olaj
2 tojás
1 nagy csokor metélõhagyma
késhegynyi õrölt kömény
Egy tojássárgája és kevés olaj a kenéshez, durva szemû só a szóráshoz.
- A kétféle lisztet tálba mérjük. Hozzáadjuk a sót, õrölt köményt és elkeverjük.
- A tej egyik felében egy kanál liszttel, cukorral felfuttatjuk az élesztõt. A tej másik felében elkeverjük a tojásokat és 6 evõkanálnyi olajat.
- A metélõhagymát átmossuk, leszárítjuk és felaprítjuk.
- Ha az élesztõ felfutott, hozzáadjuk a liszthez a tojásos keverékkel együtt, majd elkezdjük összeállítani a tésztát. Félúton beleszórjuk a metélõhagymát, majd fakanállal fényes tésztát dagasztunk; közben hozzáadjuk a maradék olajat.
- Letakarva, langyos helyen egy órát kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és hat egyenlõ részre osztjuk.
- A sütõt elõmelegítjük 180 °C-ra.
- A tésztadarabokat egyenként ~40 cm hosszú rúddá sodorjuk. A két végét ellentétes irányban megtekerjük, majd megformázzuk a kalácsokat. A tésztavégeket jól összedolgozzuk.
- A kalácsokat sütõpapírral fedett tepsire fektetjük, 10 percet pihentetjük, majd a fonatoknál megkenjük olajjal, hogy szépen meg tudjanak kelni. A tetejüket lekenjük tojássárgájával, megszórjuk sóval, majd elõmelegített sütõben ~30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.