Metélõhagyma

2017-05-15

sponsored links


Az utóbbi idõben egyre több snidlinget használok. Jól passzol salátákba, húsok pácához, köretekbe... Anyutól kaptam egy szép nagy cseréppel és már a fûszerkertemben is állandó vendég ez a növény. De mit is tudhattok meg pontosan róla? Most elárulom Nektek!

FELHASZNÁLHATÓ RÉSZEI  Frissen használjuk leveleit/szárát és virágzatát.
SZÁRMAZÁS
A Földközi-tenger vidékérõl származik a növény.

LEÍRÁS
Magassága 20?50 cm, levelei karcsúak, henger alakúak és üregesek. Virágai rózsaszínûek, kerek ernyõben nyílnak. 

ÉRDEKESSÉGTatárhagyma néven is ismert a metélõhagyma.
GYÓGYÁSZAT
Kínai népi orvoslásban emésztés serkentõ hatással bír.

AROMA
Íze és illata kicsit a fokhagymára hasonlít, de nem olyan intenzív.
FELHASZNÁLÁS
Salátákba, pácokba, levesekbe használjuk. Az ázsiai konyha ételeben is megtalálható. A tojásételekkel is kiválóan párosítható.
BESZERZÉS
Kertészetekben és bevásárlóközpontokban egyaránt megtalálható. Cserépben jól nevelhetõ, igénytelen növény.

KONYHAI ÖTLETEK
A forró ételekhez mindig csak a fõzés végén adjuk. Így nem fonnyad meg hirtelen és megmarad az aromája is. 
Ollóval vágjuk az ételbe. 
Ha hosszabb ideig tárolnánk, akkor aprítsuk fel és olívaolajjal öntsük fel vagy jégkocka tartóban kevés vízzel felengedve fagyasszuk be. Virágát a gasztronómiában ételek dekorálására használják.

Folytats a blogon ... boldogkukta.blogspot.com/2017/05/mete...

sponsored links

Keres?s