Merengõ
sponsored links
"Mikor még ajkamon sincs a szó, immár egészen érted azt, Uram."* Ez a bibliai igevers jutott az eszembe, amikor Noémi elkészítette a Merengõt. Katalinnál láttam ugyanis málnahabot, és nagyon megkívántam, de nem gyûlt össze annyi málna a kertben, amennyi kellett, a zöldségesben meg nem is láttam, így mindig halasztódott. Noémi így oldotta meg a kérdést. A név az angol meringue szóból származik, amely sült tojáshabot jelent.
Hozzávalók:
- 400 gramm finomliszt
- 80 gramm porcukor
- késhegynyi sütõpor
- 200 gramm margarin/vaj
- 2 tojás sárgára
- szükséges tej
- 3 tojásfehérje
- 80 gramm kristálycukor
- 150 gramm málna, vagy bármilyen puha gyümölcs
Elkészítés:
A lisztet, porcukrot és sütõport keverjük össze, majd morzsoljuk el a margarinnal. Adjuk hozzá a tojás sárgákat, gyúrjuk össze, majd annyi tejet öntsünk bele, amitõl összetapad, de kis adagokban adjuk hozzá, hogy ne legyen túl ragacsos. Kivajazott formába tegyük, és sütõrizs vagy bab segítségével 200 °C-on süssük 15-20 percig. Vegyük ki és hagyjuk egy kicsit hûlni. A málnát villával törjük össze, és hagyjuk állni, hogy a leve kifolyjon. A tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá, majd a gyümölcshússal keverjük össze. Oszlassuk el a tésztán, és rakjuk vissza a sütõbe 25-30 percre, amíg a tojáshab megsül és aranybarna színe lesz.
*(139. zsoltár 4.vers)