Merengés az Aszúról I.

2012-01-08

sponsored links



Hegyalja legnagyobb értéke kétségkívül az aszú. Sokan, sok mindent leírtak már róla, mégis biztos vagyok benne, hogy a témát szinte a végtelenségig lehetne folytatni, a mondanivaló ugyanis rengeteg. Nézzünk elõször egy kis történeti áttekintést!

Sokáig azt tartották, hogy 1600- as évek közepe táján készítettek elõször aszú jellegû bort, melyet Szepsi Lackó Máté dokumentált az utókor számára. A legenda szerint ebben az idõben is az erdõbényei prókátor vezette volna szüretre a népet, azonban félve egy esetleges török betöréstõl hétrõl-hétre halogatták a szüret idõpontját, így a szõlõ megaszúsodott a tõkén. Az Oremus dûlõn leszüretelt szõlõbõl ezután egy csodálatos nektárszerû bor született, mely Lórántffy Zsuzsanna fejedelemasszony asztalán került elõször a poharakba.
A tokaji-hegy titkát már jóval elõbb többen is kutatták, sõt elõfordult, hogy szõlõvesszõket is vittek magukkal, így bizonyosak lehetünk abban, hogy a prókátor elõtt is csodálatos minõségû borokat készíthettek e helyen. Amit bizonyosan tudunk, hogy már jóval Szepsi Laczkó Máté elõtt vesszõk kerültek innen Elzászba, majd miután az aszú a királyok borává lett, a Krími félszigetre is.
Mára bizonyítottá vált, hogy az elsõ ...

Folytats a blogon ... culinaricum.blogspot.com/2012/01/mere...

sponsored links

Keres?s