Mercimek köftesi (magyarul vöröslencse-fasírt)
sponsored links
Az egyik kedvenc török harapnivalóm a çığköfte, vagyis a nyers köfte. Ez hússal vagy hús nélkül készülõ zöldség- és bulgurmassza, amit kis fasírtokká formáznak, és salátalevélbe csavarva habzsolnak török barátaink. Finom, laktató, egészséges és magyar ízléssel is abszolút befogadható ételrõl van szó. Természetesen, mint a legtöbb török ételnél, itt sincsen semmi kõbe vésve, mert lehet, hogy amit beletesznek Isztambulban, azt a hozzávalót kihagyják Gaziantepben. A hozzávalók szerencsére nálunk is beszerezhetõek, és a kerti sütögetésre meghívott barátaink biztosan értékelik majd a kis fûszeres, frissítõ falatokat.
Hozzávalós
- 1 vizespohárnyi vöröslencse
- 1 liter víz
- 2 pohár aprószemû bulgur
- 2 fej vöröshagyma
- 1 teáspohár olívaolaj (1 dl bõven elég, a törökök mindent agyonolajoznak)
- 1,5 evõkanálnyi paprikakrém (amit a következõképpen készíthetünk elõ: 3 kápia paprikát és 3 csilit sütõben vagy tûzön addig süssünk, amíg a héja kicsit elszenesedik és felhólyagzik, majd meghámozva egy fél citrom levével, egy teáskanál sóval és némi õrölt borssal krémessé turmixoljuk)
- 1 kiskanál feketebors ...