Mentás õszibarackkrémleves pörkölt dióval.
sponsored links
A nagy melegben szívesen elkanalazgatunk egy jól lehûtött gyümölcslevest ebédre, vacsorára, vagy éppen csak a nassolás kedvéért. A gyümölcsök közül a finom, édes õszibarackot választottam, melyet pár perc fõzés után leturmixoltam, majd jól lehûtve, pörkölt dióval megszórva tálaltam. Persze a pörkölt diót el is hagyhatjuk (igaz kár lenne, mert nagyon jól illik a krémleveshez) a leves nélküle is nagyon finom, és frissítõ. (A recept megjelent a Küldd el a Recepted Júliusi lapszámában.)
Hozzávalók:
4-5 db sárga húsú õszibarack
1 marék menta
4-5 ek méz
2 cs vaníliás cukor
1 kisebb darab fahéj
4 db szegfûszeg
3 dl fehérbor
3 dl víz
2 dl habtejszín
A baracknak húzzuk le a héját, majd vágjuk fel kisebb darabokra.
Egy edénybe hevítsük fel a mézet, majd adjuk hozzá a feldarabolt õszibarackot, és karamellizáljuk pár percig.
Ezután öntsük fel a borral, és a vízzel, adjuk hozzá a mentát, a fahéjat, a szegfûszeget, és a vaníliás cukrot, majd fõzzük kb. 10 percig. (közben kóstoljuk meg, és ha szükséges cukorral vagy édesítõszerrel ízesítsünk utána)
Amikor a barack puhára fõtt, szedjük ki a mentát, és a fûszereket, majd adjuk hozzá a tejszínt és turmixoljuk össze. (vagy botmixerrel pépesítsük)
Ezután egy szitán szûrjük át, hogy selymesen krémes legyen a leves, majd hûtsük ki teljesen.
Közben pörköljük meg a diót.
2-3 marék diót tördeljünk kisebb darabokra, majd tegyük egy serpenyõbe.
Ezután közepes lángon, állandó kevergetés mellett, pár perc alatt pörköljük meg. (arra figyeljünk, nehogy közben megégjen, inkább többször vegyük le egy pillanatra a tûzrõl)
A megpörkölt diót kicsit morzsoljuk össze a tenyerünk között, hogy a héj nagyjából leváljon róla.
Tálaláskor a jól lehûtött krémlevest szórjuk meg a pörkölt dióval, majd úgy kínáljuk.