Mentás szilvaleves

2014-03-16

sponsored links

Hozzávalók:
50 dkg szilva
2 dl tejföl
1 kis darab citromhéj
ízlés szerint cukor
1 kk. õrölt fahéj
2-3 szem szegfûszeg
1 csipet só
1 kisebb mentaág (pár levél a díszítéshez maradjon)
2 tk. liszt
Elkészítés:
A leves készítését egy alap összefõzésével kezdem. Lábosba beleteszem az õrölt fahéjat, egy darabka jól megmosott citromhéjat, a szegfûszeget, egy csipetnyi sót, cukrot ízlés szerint, valamint a friss, vagy szárított mentaágacskát. A mentáról 2-3 levélkét lecsípek a díszítéshez. Nem kell túl nagy darab a leveshez, hiszen intenzív ízû növény. Felöntöm egy liternyi vízzel, és közepes lángra téve alaposan összeforralom, hogy az ízek jól kiadják magukat. Ezután átszûröm, hogy ne úszkáljon majd a levesbe a menta és a citromhéjdarab. Beleteszem a friss vagy fagyasztott (esetleg befõtt) szeletekre vágott szilvát és újra tûzre rakom. Nem sok idõre, hiszen a szilva hamar megpuhul. Míg forr egyet, addig a tejfölbõl és a lisztbõl habarást készítek. Merek hozzá egy-két kanálnyit a forró lébõl, majd az egészet állandó kavarás mellett a levesbe öntöm. Egy perc, és már készen is van. Hidegen és melegen, -évszaktól és ízléstõl függõen -egyaránt tálalható. Tányérba szedve megszórhatjuk a mentalevéllel, s akinek nem elég pikáns az íze, az csepegtethet bele még pár csepp citromlevet.





Az ötletet talán az adta, hogy sikerült összeszednem egy vírust, ami erõs orrdugulással, és nagy mennyiségû zsebkendõ-pusztítással jár :-( Gyakorta nyúlok két napja  az egyik krémes dobozhoz, mely mentát tartalmaz, s olyan jó szippantani a tisztító illatú gyógynövénybõl. Talán ez motoszkált a tudatalattimban ma, amikor elõkészítettem a leveshez valókat. A konyha ablakban van egy cserépke menta, nem sokkal nagyobb még egy-egy ágacskája mint fél arasz, de bízom benne, hogy nyárra szépen megbokrosodik. A levesnek - és nekem is :-)- minden esetre jót tett az a kis darab, amit levágtam róla.

Folytats a blogon ... ugymintotthon.blogspot.com/2014/03/me...

sponsored links

Keres?s