Mentás egresdzsem
sponsored links
Mint ígértem, a következõ bejegyzésem a tavalyi isteni egresdzsemem receptje lesz. Fõzzétek, egyétek jókedvvel! :)
Mentás egresdzsem
Hozzávalók: 2 kg egres, 30-50 dkg cukor, friss menta, kevés citromlé.
Elkészítése: Az egresnek letépjük szárát és bajszát, majd több vízben alaposan megmossuk. Tiszta, ép zománcú edénybe tesszük, aláöntünk kevés vizet, rálocsolunk 2-3 evõkanál citromlevet (csak, hogy megtartsa a színét), majd néha megkavarva elkezdjük fõzni. Amikor az egresszemek szétpattannak, illetve kezdenek szétmenni (néhány perc), hozzáadjuk a cukrot meg a jól megmosott mentaágacskákat, és kavargatva kb. 10 fõzzük, vagy addig, amíg a dzsem kezd besûrûsödni. A mentaágakat eltávolítjuk, csírátlanított száraz üvegekbe töltjük, fejtetõre állítjuk, majd szárazdunsztban hagyjuk kihûlni.
Megjegyzés: Ha szeretnénk, az egrest teszõleges arányban kockára vágott almával is vegyíthetjük.