Mentaszörp házilag

2014-05-26

sponsored links

A nemrég kialakított kis fûszernövény kertben a menta az uralkodó. Rengeteg friss hajtást nevelget, csodaszép zöld levelekkel. Eddig csak sütik díszítéséhez használtam fel, de eldöntöttem, hogy kipróbálom szörpként is. Barangoltam a neten alkalmas recept után kutatva, amikor is rátaláltam Gabi italára a Sünis kanál blogon. Sajnos nem volt 2 literes, csak kisebb üvegem, ezért egy kis kalkuláció után csökkentett arányokkal és icike-picike változtatással, de elkészült. Nem is számítottam rá, hogy ennyire finom lesz. Nagyon kellemesen üdítõ. Mi fele-fele arányban hígítottuk, de ez természetesen ízlés kérdése. Azt biztosan tudom, hogy nem utoljára kapta a család, talán legközelebb nagyobb adaggal lepem meg õket, mert ez már rohamosan fogy :-D
Köszönöm a remek receptet Gabi!


Hozzávalók 1,5 l szörphöz:
*1 nagy marék friss mentalevél
*38 dkg cukor
*1 egész nagy citrom

A cukrot 5 dl vízzel egy tálkában felfõzzük és mérsékelt lángon 15 percet hagyjuk fõni. Kihûtjük.
Egy 1,5 l-es üveget alaposan megtisztítunk és kiszárítunk.
A citromot és a mentalevelet alaposan megmossuk.
A leveleket az üvegbe tépkedjük, a citromot negyed karikára vágjuk és szintén bele helyezzük.
Beletöltjük a cukros szirupot, majd felöntjük vízzel. Lezárva 1 napot a hûtõben hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.
Másnap a citromdarabokból jól kinyomkodjuk a levet, a szörpöt leszûrjük.
Jól behûtve, ásványvízzel vagy szódavízzel hígítva fogyasztjuk. Hûtõben tároljuk.

Folytats a blogon ... aranytepsi.blogspot.com/2014/05/menta...

sponsored links

Keres?s