Mennyei nyers szedertorta (gluténmentes)

2014-04-19

sponsored links

Szedertorta nyersen.jpg

Egy jó barátunk dupla születésnapra készülve felkért, hogy készítsek valami egészséges tortát, amiben nincs hozzáadott cukor, mert az ünnepelt egyike mindenféle - iparilag elõállított - cukrot mellõz az étrendjébõl. A másik ünnepelt pedig szintén az egészséges táplálkozást követi. Erre az alkalomra debütáltam az alábbi nyers tortával. A leírt adagból készült a szív alakú torta. A krémekbõl egy kicsit visszatartottam, majd a mandulás alapot 100 g mandulával és valamivel kevesebb mazsolával megismételtem, így nekünk is "jutott" egy kevéske. Annak a képeit is bemutatom. De nem is ez a lényeg, hanem az íze! Ha tudom, ha kóstolom ezt korábban, akkor már sokkal elõbb elkészítem és bevezetem a háztartásunkba. Kevés rá a szó, hogy finom. Ha a földön ilyen fenséges ízeket lehet kreálni, akkor milyen ízek lesznek a mennyben? :)

A recept:

Hozzávalók:


A torta alapjához:

  • 250 g nyers, hámozott mandula
  • 4 evõkanál mazsola (én csak a felét áztattam be)
  • csipetnyi só (elhagyható)


A torta krémjéhez:

  • 300 g nyers kesudió, beáztatva minimum 4-5 órára
  • 5 evõkanál mazsola beáztatva kb. fél órára
  • 3 púpozott evõkanál kókusz zsír
  • 400 g szeder (fagyasztott volt, de kiolvasztottam)
  • 3 db citrom kicsavart leve
  • 1 db vaníliarúd kikapart magjai

 

A díszítéshez:

  • citromfû vagy mentalevél
  • 30-40 szem szeder

 

Elkészítés:

 

Elõször a torta kétfajta krémjét érdemes elkészíteni, mivel azokat érdemes kis idõre fagyasztóba tenni. Amíg elkészül a torta alapja, úgymond "tésztája", addig a fagyasztóban dermedhet a torta krémje.

A krém elkészítése, ahogy a hozzávalóknál írtam, a kesudió több órán keresztül való áztatásával történik. Akár egy éjszakát is áztathatjuk és reggel hozzá is kezdhetünk a tortánk készítéséhez. A kesudióról leszûrjük a vizet és a turmixgépünkbe tesszük. (Legalább 500 Wattos legyen a gép!) A három citromot kifacsarjuk, levét hozzáadjuk és elkezdjük turmixolni. Ezt követõen hozzáadjuk a megáztatott mazsolát, majd a kókuszzsírt, a vanília belsejét. Amikor krémes állaga lett (ízre leginkább túrókrémre hasonlít), kb. 1/3 részét kivesszük egy tálkába, fagyasztóba tesszük egy kis idõre, a nagyobbik részhez pedig hozzáadjuk a kiengedett szeder egy részét (díszítésnek félreteszünk egy részt) és tovább turmixoljuk. Amikor elkészült a szép lilás krém, szintén a fagyasztóba tesszük és elkészítjük a torta alapját.

Aprítógépbe tesszük a mandulát és a mazsolát. Egyesek sót is adnak hozzá, nálam ez elmaradt, nem lett semmi probléma belõle. Jó morzsásra összeaprítjuk. Akkor jó, ha gombócot tudnánk formálni belõle. Egy tortaformát (én szívformát választottam) frissen tartó fóliával kibélelünk, ebbe simítjuk bele a masszát. Kezünkkel elegyengetjük. A fagyasztóból kivesszük elõször a világos krémet és rásimítjuk az alaptészta tetejére. Utána kivesszük a másik krémet is, hasonlóan rásimítjuk, szederrel és citromfû vagy mentalevéllel díszítjük. Még 1-2 órára fagyasztóba tesszük, hogy jól megszilárduljon. Nem kell teljesen keményre, de így jól szeletelhetõ lesz. Majd kivesszük, leszedjük róla a fóliát és tálaljuk. Ha ellen tudunk állni annak, hogy az egészet felfaljuk, akkor helyesen cselekszünk. A mandula és a kesudió ugyan egészséges, de mértékletesen ajánlott élni vele.

  • Könnyû felvágni miután megdermedt.
  • Te is kérsz egy szeletet?:)
  • Az íze egyszerûen mennyei!
  • Gyönyörû!
  • A torta alapja az aprítóból kikanalazva
  • A torta alapja formába simítva
  • A világos krém a torta alapjára kenve
  • A krémekkel és a gyümölccsel készen áll a végsõ dermedésre
  • Fagyasztás után

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... vegalife.blog.hu/2014/04/19/mennyei_n...

sponsored links

Keres?s