Mennyei epertorta
sponsored links
Teljesen rákattantam erre a tortára, vagy nem tudom mi van velem, de imádom :)
A hûtõt pedig teljesen beterítette az eperillat, ettõl jobb dolog mondjuk nem is történhetett volna vele...
A krémhez:
Farkas Vilmos receptje.
Egy nappal a piskóta elõtt érdemes elkészíteni.
Piszke receptje adta az ihletet a torta tésztájához, de némiképp módosítottam rajta. Voilá, egy 18 cm-es tortakarikához:
Ezeket pedig robotgéppel keverem simára :)
Jöjjön a torta betöltése.
A hûtõt pedig teljesen beterítette az eperillat, ettõl jobb dolog mondjuk nem is történhetett volna vele...
A krémhez:
- 400 g habtejszín (én most Cserpest használtam)
- 400 g eper
- 100 g eper
- 400 g fehércsoki
Farkas Vilmos receptje.
Egy nappal a piskóta elõtt érdemes elkészíteni.
- A tejszínt felforralom, közben a csokit kockákra töröm, az epret pedig megmosom, szárazra törlök, levágom a csumájukat, és félbevágom õket.
- Mikor a tejszín felforrt, elzárom alatta a gázt, beleöntöm azonnal a fehércsokit, és addig keverem, amíg az összes csoki el nem olvad benne.
- Ezután megy bele az összevágott eper is, majd az egészet botmixerrel addig turmixolom, amíg szép sima lesz.
- Ekkor beteszem a hûtõbe, másnapig ott fog pihenni.
- Másnap, miután kihûlt a piskótám, a 100 g epret szintén megmosom, levágom róla a zöldet, papírtörlõvel felitatom róla a nedvességet, és apró darabokra vágom.
- A krémet kihabosítom, nekem kb. 6 perc volt. A joghurtos állagból krémes állagnak kell lennie.
Piszke receptje adta az ihletet a torta tésztájához, de némiképp módosítottam rajta. Voilá, egy 18 cm-es tortakarikához:
- 165 g liszt
- 263 g cukor
- 60 g cukrozatlan kakaópor
- 1,5 tk szódabikarbóna
- pici só
Ezeket pedig robotgéppel keverem simára :)
- 2 tojás
- 160 g natúr joghurt
- 75 g olaj
- Sütõpapírral kibélelt tortaformába öntöm a masszát, és 180 fokra elõmelegített sütõben, légkeverés nélkül kb. 45 percig sütöm. A tûpróba nem fog használni, mert a belseje sütés után is szaftos, csokis marad.
- Miután kihûlt a piskóta 3, vagy 4 felé vágom, illetve ha felpúposodott, akkor késsel igazítok a formáján.
Jöjjön a torta betöltése.
- A legszebb piskótalapot hagyom meg a felsõ lapnak.
- Magam elé veszek egy piskótalapot, megkenem krémmel, potyogtatok rá epret a felaprítottból. Jön még egy piskótalap, krém, eperpotyogtatás, és így tovább...
- A végén hagyok egy adag krémet a díszítéshez.
- Az utolsó, legszebb piskótával zárom a kört.
- 100 g epret megmosok, vizet papírtörlõvel felitatom róluk, és egy nagyon éles késsel (a leveleket rajtuk hagyom) félbe vágom õket.
- Elkenem a (kenõkéssel vagy habkártyával) tetejét, majd az oldalát a maradék krémmel. Picit hagyok a krémbõl, amit habzsákba töltök, és mintákat nyomok a torta tetejére. A félbevágott, leveles epreket rárakosgatom a tetejére. legalább egy fél napot álljon, vagy egy egészet, hogy jól összeérjenek benne az ízek