Melengetõ fuszulyka

2012-11-19

sponsored links

toscana

Virágának illata szerelemre késztet, szeplõ ellenszere, van fojtó, galamb, here, ugráló, viszketõ és a legerõsebb mérgeket készítették belõle régen. Hogy mi ez? A bab. Szinte minden fajtája mérgezõ, azonban az étkezésre használt Phaseolus fajták méreganyagai szerencsére a fõzéssel elbomlanak. A földmûvesek régen minden "fészekbe" 4 magot vetettek: egyet a varjaknak, egyet a csókáknak, egyet hogy elrohadjon, és egyet hogy növekedjen. A virágzó lóbabmezõ illatának Angliában szerelemserkentõ hatást tulajdonítottak.

A magyar nyelv több mint hetven különféle babot ismer. A veteménybab, népiesen paszuly, paszulyka, fuszulyka Amerikában õshonos növény. A legrégebbi leletek 8-10 ezer évesek, perui és mexikói ásatásokból kerültek elõ. Európába elõször az 1530-as években került a kezdeti globalizációval, azaz Colombusz Kristóf hajóival, késõbb a többi kontinensen is megjelent. A finomra õrölt bablisztet Plinius szerint már a rómaiak is használták a kenyér szaporítására. Szerepel a bab "Az ezeregyéjszaka meséi"-ben is. Európában lisztjét egy idõben étkezésre majd a gyógyításban is használták. Belgiumban a hántolatlan magvakból õrölt liszt a sörgyártásban malátapótló volt. Nagy fehérjetartalma miatt erõs ragasztók gyártásához is használtak bablisztet. Fontos élelmiszernövény Olaszországban, Japánban édességeket is készítenek belõle, míg Indiában a magvait pörkölve fogyasztják, mint a földimogyorót.

 A mag 40-50% keményítõ mellett 22-35% fehérjét tartalmaz ezért tápértéke nagy. Magas a nitrogén, kén, vas és ...


Folytats a blogon ... akonyvize.blog.hu/2012/11/19/melenget...

sponsored links

Keres?s