Melegszendvicskenyér.....

2014-03-23

sponsored links



Valamikor régebben láttam Limaránál, de aztán elfelejtkeztem róla, majd a minap pedig Gizinél, aki olyan igazi, nyálcsorgatós képeket tett fel róla, na akkor eldõlt, hogy most... és azonnal... meg kell csinálnom, ha megjönnek a gyerekeim hétvégére... mert, ha nem, hát rögtön belehalok.
Hát íme....
Nagyon finom, mindenkinek ízlett, jelezték is, hogy ezt sûrûn kell elõadnom...
Azt mondták: Anya megint beletenyereltél egy isteni receptbe.
Szóval vendégségre, reggelire vagy vacsorára, bár a vacsival egy kicsit óvatosan, mert nem könnyû étel estére... egyébként kiváló és nagyon ajánlom mindenkinek aki szereti az ilyesmit.....




A kenyértészta hozzávalói:
3 dkg olvasztott vaj
1,5 dl langyos tej
1,5 dl langyos víz
1 csapott ek. só
1 tk. cukor
50 dkg liszt
2,5 élesztõ, én porélesztõt használtam

Ebben a sorrendben bepakoltam a kenyérsütõgépbe a cuccokat és a gép bedagasztotta, megkelesztette 
kb. 1 óra alatt.
Természetesen mindezt kézzel és egy tálban is meg lehet cselekedni, akkor elõször a lisztet szórjuk a tálba a többi szárazzal együtt és mehetnek hozzá a nedvesek is, majd jól begyúrjuk, bedagasztjuk, amíg szép sima nem lesz a tészta, elválik a kezünktõl és a táltól is, letakarva 1 órát kelesztjük, innentõl a többi ugyanaz.

Majd deszkán kinyújtottam amennyire csak tudtam, egyébként könnyen nyújtódik és a fent látható módon lapokra vágtam, mégpedig az õzgerinc vagy inkább hasábforma keskeny végének nagyságára, mert ahogy a lenti képen is látszik, a formát a keskenyebb végére állítva kell feltölteni és amikor már tele van, állhat a talpára.
Egy nagyon fontos jó tanács: senki ne rakjon a formába sütõpapírt !!!!! sajna én raktam, sütés után vért izzadtam, míg leszedtem, lehántottam róla, annyira rátapadt, hanem tehát gazdagon vajazza, vagy olajozza, vagy zsírozza ki a formát, ki mit szeret és használ.
Kikészítettem a hozzávalókat, azaz a belevaló tölteléket, nekem most ezek voltak itthon.

Töltelék bele:
1 nagy csomag bacon
1 szál kolbász, házi és nagyon jó minõségû
10 dkg gépsonka, nagyon vékonyra szeletelve
1 csomag lapkasajt
Reszelt trappista sajt. SOK.

De mehet bele jóféle szalámi szeletelve, fõtt füstölt sonka, fõtt csülökhús kis csíkokra darabolva, bármilyen sajt azaz akár mozzarella, de füstölt sajt is, akár lapkaként, akár reszelve. 
Szóval kinek mi van otthon.
Szerintem annál jobb minél többféle, minél kreatívabb az összeállítás.
Én most a parasztibb ízeket hoztam, mert ilyesmi volt itthon.

Elõször is rengeteg trappista sajtot reszeltünk  /azért a többesszám, mert a lányaimmal együtt dobtuk össze/, sok kell bele, annál finomabb minél több a sajtféle.
A baconszeleteket ropogósra sütöttük egy serpenyõben, majd ebben a forró zsírban a héjától megszabadított kolbászkarikákat is picit átforgattuk, a visszamaradt isteni színû, finom zsiradék kell a végén, mert ezzel locsolom le sütés elõtt a szeletek tetejét.
Megkezdtem a rétegezést, a forma keskenyebbik végénél, egy szelet tésztalap, lapkasajt, szalonna, jó csipet reszelt sajt, tésztalap, lapkasajt, kolbász, jó csipet reszelt sajt, tésztalap, lapkasajt, egy szelet gépsonka, egy jó csipet reszelt sajt, ..... és így tovább... és így tovább, amíg tart a hozzávalókból és tele nem lesz a forma.
Akkor a rendes helyzetébe állítottam a formát és hagytam kelni úgy 15 percig, addig amíg a sütõ beforrósodik, amit 180 fokra kapcsoltam.
Mielõtt betettem, addigra jó dundikra keltek a tésztalapok majd meglocsoltam a visszamaradt zsírral a tetejét, az oldalainál is.
A forró sütõben 25-30 percig sült, akkor érte el ezt a jó piros-ropogós színét, ami a képen is látható.
Picit hagytam hûlni, majd tálra borítottam - mire megszabadultam a sütõpapírtól megõszültem, szóval legközelebb nem teszek a formába, csak jól kizsírozom, mert akkor egyszerûen ki tudom borítani is - szóval én nem kézzel húzogattam szét, hanem nemes egyszerûséggel annyi darabra vágtam ahányan ettük és kistányérra sorakoztattam, mindenki magának szedi szét, úgy ahogy gusztusa van hozzá.
Én kézzel ettem, az elõkelõbbek és finnyásabbak használhatnak villát is.
Imádok kézzel enni, persze jó zsíros lett az összes ujjam, de na és, hát erre van a szalvéta, nem ?
Langymelegen a legjobb, egy pohár tejjel, teával, kefírrel, colával, ja és friss zöldségekkel, retekkel, újhagymával, pórékarikákkal, zöldpaprikával, hegyes erõssel, szóval ki mivel akarja, és szereti.

Csodás vacsora volt.
Köszönöm Limarának és Gizinek ezt a szuper receptet, de nagyon:-))))))










Folytats a blogon ... zsanuaria.blogspot.com/2014/03/melegs...

sponsored links

Keres?s