Meleg gombasaláta lencsével és karamellizált hagymával
sponsored links
Így a karácsony elmúltával próbálok könnyedebb fogásokat az asztalra tenni - már ha egyáltalán szükség van rá, mert ugye azért az elmúlt napokban alaposan feltöltõdtek a raktárak, nehezen éhezik meg igazán az ember.
Salátákból nálunk az ünnepekkor sincs sosem hiány, a nehezebb majonézes salátákon túl volt azért joghurtos és egyszerûbb, olajos-balzsamecetes öntetes is. Mindazonáltal azértnehezebb ételek is kerültek az asztalra.
Kicsit pihenésképp találtam ki ezt a salátát, ami fõétel, köret, és nagyjából minden is egyben. Ja, meg persze azért, mert el kellett használni egy jó adag gombát, amit nem lett volna szívem megvárni, hogy ki kelljen dobni a szavatossági ideje lejárta miatt.
Hozzávalók (4 személyre):
- 500 g csiperke
- 2 nagyobb lilahagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 2-3 ek. olívaolaj
- fél csésze fekete lencse éjszakára beáztatva
- 2-3 ek. balzsamecet
- só
- bors
- egy marék friss rozmaring levél
- 5 dkg fenyõmag
- pár marék friss rukkola
Elkészítés:
1. A fenyõmagot serpenyõben szárazon megpirítjuk.
2. A beáztatott lencsét enyhén sós vízben megfõzzük.
3. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra daraboljuk, és egy kevés olívaolajon 10-15 perc alatt aranybarnára karamellizáljuk, majd félretesszük.
4. A megmosott és felszeletelt gombát szintén kevés olívaolajon elkezdjük párolni. Sózzuk, erõsen borsozzuk, és alaposan megpirítjuk. Majd levesszük a tûzrõl, és pár evõkanálnyi balzsamecettel meglocsoljuk.
5. A hagymát, gombát, és a lencsét összekeverjük, majd rukkolaágyra halmozzuk.
6. A salátát a pirított fenyõaggal megszórva tálaljuk.
Salátákból nálunk az ünnepekkor sincs sosem hiány, a nehezebb majonézes salátákon túl volt azért joghurtos és egyszerûbb, olajos-balzsamecetes öntetes is. Mindazonáltal azértnehezebb ételek is kerültek az asztalra.
Kicsit pihenésképp találtam ki ezt a salátát, ami fõétel, köret, és nagyjából minden is egyben. Ja, meg persze azért, mert el kellett használni egy jó adag gombát, amit nem lett volna szívem megvárni, hogy ki kelljen dobni a szavatossági ideje lejárta miatt.
Hozzávalók (4 személyre):
- 500 g csiperke
- 2 nagyobb lilahagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 2-3 ek. olívaolaj
- fél csésze fekete lencse éjszakára beáztatva
- 2-3 ek. balzsamecet
- só
- bors
- egy marék friss rozmaring levél
- 5 dkg fenyõmag
- pár marék friss rukkola
Elkészítés:
1. A fenyõmagot serpenyõben szárazon megpirítjuk.
2. A beáztatott lencsét enyhén sós vízben megfõzzük.
3. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra daraboljuk, és egy kevés olívaolajon 10-15 perc alatt aranybarnára karamellizáljuk, majd félretesszük.
4. A megmosott és felszeletelt gombát szintén kevés olívaolajon elkezdjük párolni. Sózzuk, erõsen borsozzuk, és alaposan megpirítjuk. Majd levesszük a tûzrõl, és pár evõkanálnyi balzsamecettel meglocsoljuk.
5. A hagymát, gombát, és a lencsét összekeverjük, majd rukkolaágyra halmozzuk.
6. A salátát a pirított fenyõaggal megszórva tálaljuk.