Megmaradt szikkadt kenyér, zsemle, kifli felhasználása
sponsored links
Elõször is elmondanám, hogy én nem vagyok túlzottan kenyeres -vagyis kenyérféléket elég minimális mennyiségben eszem, kb. akkor, ha muszáj. Ha nagyon finom, friss, ropogós, esetleg meleg pékáruval találkozom, akkor persze nem tudok ellenállni, azt nagyon szeretem :) Mivel viszont az egyik nap megvásárolt kenyérféle másnapra-harmadnapra már nem olyan csábító a számomra, így aztán rendszeresen szembesülök a problémával: mit csináljak a megmaradt kiflivel, zsemlével, kenyérrel?
Gondoltam egyet, és összeírtam azokat az ételeket, amikhez jól jön, ha van némi szikkadt, vagy száraz kenyérfélénk. Íme a listám, folyamatosan bõvül, ahogy eszembe jutnak a receptek, ill. ha Ti adtok ötletet, természetesen azt is hozzáírom.
1. Zsemlemorzsa
Alap dolog: a megszáradt (szárított) kenyérféléket ledarálva zsemlemorzsát készíthetünk: vágjuk kisebb darabokra, hogy beférjen a darálóba, és pl. húsdarálón daráljuk le. Szerintem az így nyert zsemlemorzsa százszor finomabb, mint a bolti. Csak néhány alap felhasználási lehetõségét írom le, mert rengeteg van: panírhoz (pl. rántott husi v. zöldség), szilvás- v. túrógombóchoz, sütikhez, stb.
2. Fasírt
Finom, és sokféleképp felhasználható feltét. Általában fõzelékek mellé adják, de pl. a töltött (mondjuk fõtt tojással töltött) fasírthoz krumplipüré vagy hagymás krumpli illik inkább. Ja, és ki ne felejtsük a másnapi fasírtzsíros kenyeret! Én vékony szelet fasírtot is szoktam rá tenni, és kovászos uborkával, vagy savanyú káposztával egyszerûen isteni!
3. Máglyarakás
Inkább kiflibõl szokták készíteni, de õszintén szólva almaszezonban csináltam én már vegyesen kifli-zsemle, v. kifli-kenyér ...