Meggyzselés rizstorta (reformosított)

2014-02-12

sponsored links


Egy nagyon kedves ismerõsöm megkért, hogy készítsek tortát a testvére születésnapjára, aki hokista. Az volt a kikötése, hogy egészséges hozzávalókból készítsem. Mivel az ünnepelt kedvence a rizstorta (amit eddig még sosem készítettem), ezért a rizset muszáj volt beiktatni valahogy, mint kakukktojás, az egészséges hozzávalók közé:)
A hokibot, meg a korong a tetején szintén külön kérés volt, fondantból készítettem.
Hát...sok mindent ötvözni kellett ebben az egyetlen tortában. Sajnos nem kóstolhattam, de a visszajelzések szerint nagyon finom volt, és örült az ünnepelt. Így én is boldog vagyok :)



Hozzávalók:

A reform piskótához:
  • 2,5 dl novenyi tej (rendes tejet is hasznalhatunk)
  • 10 dkg nadcukor
  • negyed citrom leve 
  • 1 citrom reszelt heja
  • 1 teaskanal vaniliakivonat
  • 25 dkg teljes kiorlesu buzaliszt
  • 1 csomag sutopor
  • 1 teaskanal szodabikarbona
  • 6 evokanal kókuszzsír
A rizskrémhez:
  • 20 dkg rizs
  • 20 dkg zsírszegény tejföl
  • 20 dkg zsírszegény natúr joghurt
  • 15 dkg cukor (nyírfa- és nádcukor vegyesen)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 10 g zselatin
  • 7 dl tej
  • 2 dl víz
A meggyzseléhez:
  • 30 dkg meggy (fagyasztott)
  • 5 evõkanál nádcukor
  • kevés fahéj
  • 2 tasak tortazselé
  • 0,5 l folyadék (a meggy leve + víz) 
A díszítéshez:
  • kevés étcsokoládé törmelék
  • gyümölcsök
  • friss menta

    Elkészítése:

    • A meggyet a fagyasztóból kivesszük, szûrõbe öntjük, alá pedig egy edényt helyezünk, hogy a levét felfogjuk. Hagyjuk kiolvadni.
    • A piskótához a tejet, a nádcukrot, a vaníliát, a citromlevet és a kókuszzsírt robotgéppel felhabosítjuk.
    • Egy tálban összekavarjuk a lisztet a sütõporral és a szódabikarbónával, majd a nedves hozzávalókhoz adjuk, jól eldolgozzuk.
    • Egy 22 cm átmérõjû kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütõpapírral, beleöntjük a masszát. Elõmelegített, 180 fokos sütõben tûpróbáig sütjük (kb. 20 perc), majd hagyjuk teljesen kihûlni (elõzõ nap is elkészíthetjük). 
    • A karimában hagyjuk, és meglocsoljuk egy kevés vízzel, hogy ne legyen száraz.
    • A rizskrémhez a rizset felöntjük tejjel meg vízzel, hozzákavarjuk a cukrot, a vanília aromát, és lassú tüzön addig fõzzük, amíg a rizs az összes folyadékot felszívja, és pépes lesz. A fõzés vége felé belekavarjuk a reszelt citromhéjat is.
    • Amikor a rizs megfõtt, rögtön forrón hozzákavarjuk a tejfölet. 
    • Miután kihûlt, a joghurtot elkeverjük a zselatinnal, és lassú tüzön, kavargatva felmelegítjük (ne legyen forró!). Ezután a rizshez kavarjuk.
    • Elkészítjük a meggyzselét: a meggylevet kipótoljuk annyi vízzel, hogy összesen 0,5 l folyadék legyen. Ízesítjük 3 evõkanál nádcukorral. A tortazselé port egy edénybe szórjuk, és fokozatosan hozzávarajuk az ízesített folyadékot. Ezután felforraljuk, és kb 1 percig hagyjuk fõni, közben kavargatjuk.
    • A meggyet összekavarjuk a maradék 2 evõkanál nádcukorral, meg egy kevés fahéjjal, és a tortakarimában lévõ piskótára szórjuk. Rögtön ráöntjük a forró tortazselét. A legjobb, ha rákanalazzuk, így mindenhova egyenletesen jut, és nem taszítja el a meggyet. Csak annyit öntsünk rá, amennyi a meggyet ellepi - nem fog kelleni az összes folyadék.
    • A tortát hûtõszekrénybe helyezzük, hogy a meggyzselé megszilárduljon (néhány perc csupán).
    • Ezután a rizskrémet a meggyzselére simítjuk, és legalább 3 órát hûtõszekrényben tároljuk, hogy megszilárduljon.
    • Díszíthetjük csokoládéforgáccsal (zöldséghámozóval faragjunk a csokoládéból), illetve tetszés szerint gyümölcsökkel, mentalevelekkel.


    Folytats a blogon ... gergelyne.blogspot.com/2014/02/meggyz...

    sponsored links

    Keres?s