Meggyzselés rizstorta (reformosított)
sponsored links
Egy nagyon kedves ismerõsöm megkért, hogy készítsek tortát a testvére születésnapjára, aki hokista. Az volt a kikötése, hogy egészséges hozzávalókból készítsem. Mivel az ünnepelt kedvence a rizstorta (amit eddig még sosem készítettem), ezért a rizset muszáj volt beiktatni valahogy, mint kakukktojás, az egészséges hozzávalók közé:)
A hokibot, meg a korong a tetején szintén külön kérés volt, fondantból készítettem.
Hát...sok mindent ötvözni kellett ebben az egyetlen tortában. Sajnos nem kóstolhattam, de a visszajelzések szerint nagyon finom volt, és örült az ünnepelt. Így én is boldog vagyok :)
Hozzávalók:
A reform piskótához:
- 2,5 dl novenyi tej (rendes tejet is hasznalhatunk)
- 10 dkg nadcukor
- negyed citrom leve
- 1 citrom reszelt heja
- 1 teaskanal vaniliakivonat
- 25 dkg teljes kiorlesu buzaliszt
- 1 csomag sutopor
- 1 teaskanal szodabikarbona
- 6 evokanal kókuszzsír
A rizskrémhez:
- 20 dkg rizs
- 20 dkg zsírszegény tejföl
- 20 dkg zsírszegény natúr joghurt
- 15 dkg cukor (nyírfa- és nádcukor vegyesen)
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vanília aroma
- 10 g zselatin
- 7 dl tej
- 2 dl víz
A meggyzseléhez:
- 30 dkg meggy (fagyasztott)
- 5 evõkanál nádcukor
- kevés fahéj
- 2 tasak tortazselé
- 0,5 l folyadék (a meggy leve + víz)
A díszítéshez:
- kevés étcsokoládé törmelék
- gyümölcsök
- friss menta
Elkészítése:
- A meggyet a fagyasztóból kivesszük, szûrõbe öntjük, alá pedig egy edényt helyezünk, hogy a levét felfogjuk. Hagyjuk kiolvadni.
- A piskótához a tejet, a nádcukrot, a vaníliát, a citromlevet és a kókuszzsírt robotgéppel felhabosítjuk.
- Egy tálban összekavarjuk a lisztet a sütõporral és a szódabikarbónával, majd a nedves hozzávalókhoz adjuk, jól eldolgozzuk.
- Egy 22 cm átmérõjû kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütõpapírral, beleöntjük a masszát. Elõmelegített, 180 fokos sütõben tûpróbáig sütjük (kb. 20 perc), majd hagyjuk teljesen kihûlni (elõzõ nap is elkészíthetjük).
- A karimában hagyjuk, és meglocsoljuk egy kevés vízzel, hogy ne legyen száraz.
- A rizskrémhez a rizset felöntjük tejjel meg vízzel, hozzákavarjuk a cukrot, a vanília aromát, és lassú tüzön addig fõzzük, amíg a rizs az összes folyadékot felszívja, és pépes lesz. A fõzés vége felé belekavarjuk a reszelt citromhéjat is.
- Amikor a rizs megfõtt, rögtön forrón hozzákavarjuk a tejfölet.
- Miután kihûlt, a joghurtot elkeverjük a zselatinnal, és lassú tüzön, kavargatva felmelegítjük (ne legyen forró!). Ezután a rizshez kavarjuk.
- Elkészítjük a meggyzselét: a meggylevet kipótoljuk annyi vízzel, hogy összesen 0,5 l folyadék legyen. Ízesítjük 3 evõkanál nádcukorral. A tortazselé port egy edénybe szórjuk, és fokozatosan hozzávarajuk az ízesített folyadékot. Ezután felforraljuk, és kb 1 percig hagyjuk fõni, közben kavargatjuk.
- A meggyet összekavarjuk a maradék 2 evõkanál nádcukorral, meg egy kevés fahéjjal, és a tortakarimában lévõ piskótára szórjuk. Rögtön ráöntjük a forró tortazselét. A legjobb, ha rákanalazzuk, így mindenhova egyenletesen jut, és nem taszítja el a meggyet. Csak annyit öntsünk rá, amennyi a meggyet ellepi - nem fog kelleni az összes folyadék.
- A tortát hûtõszekrénybe helyezzük, hogy a meggyzselé megszilárduljon (néhány perc csupán).
- Ezután a rizskrémet a meggyzselére simítjuk, és legalább 3 órát hûtõszekrényben tároljuk, hogy megszilárduljon.
- Díszíthetjük csokoládéforgáccsal (zöldséghámozóval faragjunk a csokoládéból), illetve tetszés szerint gyümölcsökkel, mentalevelekkel.