Meggyszószos sajttorta
sponsored links
Az alaprecept Nigellától van, a meggyszósz pedig a fagyasztóból. Rengeteg meggyet kaptam a Papától tavaly, rendes háziasszony módjára kimagozva (!) le is fagyasztottam. Aztán, ahogy ti nem, úgy én sem nyúltam hozzá....eddig, ennek a világnak vége, mostantól a meggyet is meggyel esszük:))
Hozzávalók egy 22-cmes tortaformához:
250g zabkeksz, 75g puha vaj, 700g krémsajt, 100g kristálycukor, 4 tojás, 1 tojássárgája, 125 ml zsíros habtejszín, 2 ek. kukoricaliszt, 1 tk. vanília kivonat, 4 ek. rum
A meggyszószhoz:
300g meggy, 150g cukor, csipetnyi bors
Melegítsük elõ a sütõt 170 fokra.
Tegyük a késes robotgépbe a kekszet és törjük morzsásra (robotgép híján egy zacskóban törjük össze- terápiás módszer!). Adjuk hozzá a vajat, és dolgoztassuk addig a gépet, míg össze nem áll.
Ezután a tortaforma alján nyomkodjuk szét egyenletesen a kissé darabos tésztát és tegyük a hûtõbe, míg elkészítjük a krémet.
Tegyük a krémsajtot, a cukrot, a tojásokat, a plusz tojássárgáját, a tejszínt, a kukoricalisztet, a vanília kivonatot és a rumot vissza, a már tiszta robotgépbe, és dolgozzuk össze, míg sima, folyós nem lesz a massza.
A tortaformát alaposan bugyoláljuk körbe az alufóliával, hogy teljesen vízmentes legyen.
Ezután öntsük a formába, a kekszes alapra a krémet és állítsuk egy magasabb peremû tepsibe.
Forraljunk vizet a vízforralóban és öntsük a tortaforma köré, hogy kb. a feléig érjen a víz.
Mehet is a sütõbe és ebben a vízgõzben sütjük meg a tortát, kb. 1 óra alatt. Mikor már rugalmas, csak a közepe kicsit puhább, akkor kész, ne süssük túl, mert nehéz, fojtós lesz. Akkor a legjobb, ha ugyan megsült, de kicsit rugalmas, krémes a krém.
Ha megsült, vegyük le róla az alufólia peremet, hagyjuk kihûlni és egy éjszakára tegyük a hûtbe.
A meggyszósz semmi extra, turmixoljuk le a meggyet, egy kisebb lábosba öntsük át és a cukorral, kevés frissen õrölt borssal sûrítsük be, lassú tûzön.
Tálalás elõtt kissé melegítsük fel a szószt, úgy öntsük a sajttortánkra.
Amennyire egyszerû, elronthatatlan recept, annyira finom!
Jó sütést!
Hozzávalók egy 22-cmes tortaformához:
250g zabkeksz, 75g puha vaj, 700g krémsajt, 100g kristálycukor, 4 tojás, 1 tojássárgája, 125 ml zsíros habtejszín, 2 ek. kukoricaliszt, 1 tk. vanília kivonat, 4 ek. rum
A meggyszószhoz:
300g meggy, 150g cukor, csipetnyi bors
Melegítsük elõ a sütõt 170 fokra.
Tegyük a késes robotgépbe a kekszet és törjük morzsásra (robotgép híján egy zacskóban törjük össze- terápiás módszer!). Adjuk hozzá a vajat, és dolgoztassuk addig a gépet, míg össze nem áll.
Ezután a tortaforma alján nyomkodjuk szét egyenletesen a kissé darabos tésztát és tegyük a hûtõbe, míg elkészítjük a krémet.
Tegyük a krémsajtot, a cukrot, a tojásokat, a plusz tojássárgáját, a tejszínt, a kukoricalisztet, a vanília kivonatot és a rumot vissza, a már tiszta robotgépbe, és dolgozzuk össze, míg sima, folyós nem lesz a massza.
A tortaformát alaposan bugyoláljuk körbe az alufóliával, hogy teljesen vízmentes legyen.
Ezután öntsük a formába, a kekszes alapra a krémet és állítsuk egy magasabb peremû tepsibe.
Forraljunk vizet a vízforralóban és öntsük a tortaforma köré, hogy kb. a feléig érjen a víz.
Mehet is a sütõbe és ebben a vízgõzben sütjük meg a tortát, kb. 1 óra alatt. Mikor már rugalmas, csak a közepe kicsit puhább, akkor kész, ne süssük túl, mert nehéz, fojtós lesz. Akkor a legjobb, ha ugyan megsült, de kicsit rugalmas, krémes a krém.
Ha megsült, vegyük le róla az alufólia peremet, hagyjuk kihûlni és egy éjszakára tegyük a hûtbe.
A meggyszósz semmi extra, turmixoljuk le a meggyet, egy kisebb lábosba öntsük át és a cukorral, kevés frissen õrölt borssal sûrítsük be, lassú tûzön.
Tálalás elõtt kissé melegítsük fel a szószt, úgy öntsük a sajttortánkra.
Amennyire egyszerû, elronthatatlan recept, annyira finom!
Jó sütést!