Meggyes-zabpelyhes szelet a 17. Blogkóstolóra
sponsored links
Meggyes-zabpelyhes szelet |
Jól el is idõztem nála (szinte egész délután, a vasalás meg maradt estére), de annyira kedves, olvasmányos a blogja, hogy nem tudtam abbahagyni. Nemcsak ételek-italok, sütemények receptjeivel marasztalja a hozzá látogatót, de szemezgethetünk kedvenc filmjeibõl (szinte mindegyiket láttam, az én kedvenceim is), nézhetünk nála magyar népmesét videón, olvashatunk "tanmesét", és nem utolsó sorban gyönyörködhetünk mûvészi szintû ételfotóiban.
Már kiválasztottam egy hete, hogy mit sütök tõle, de aztán megláttam ezt a meggyeset, és mivel nálunk most minden a meggyrõl szól, ezt valósítottam meg, kis változtatással.
Tészta hozzávalói:
30 deka zabpehely
40 deka liszt(nálam kukoricaliszt)
16 deka barnacukor
15 deka vaj
1 teáskanál szódabikarbóna
1,5 deci tej
reszelt citromhéj
Ezeket csak összegyúrjuk és kicsit a hûtõben pihentetjük.
Töltelék hozzávalói:
70 deka meggy(magozva)
fél citrom leve
3 tk õrölt fahéj
5 deka cukor
2 ek étkezési keményítõ
fél deci víz
A meggyet a cukorral, citromlével, õrölt fahéjjal tûzre tettem és kicsit forraltam.
Kevés idõ múlva hozzáöntöttem a vízben elkevert keményítõt, megkevertem és már jó is volt, szinte azonnal besûrûsödött.
Már éppen nyújtani akartam a tésztát, mikor közbejött valami - a férjemnek sikerült kombájnt találni, így le tudtuk vágatni az árpánkat(ez még szombaton volt, csak most jutott idõm a bejegyzésre). Emiatt nekem is el kellett mennem itthonról, és jó két óra múlva folytathattam a süteményt.
Ez idõ alatt a tészta jól megkeményedett a hûtõben, de mivel már estefelé volt, nem akartam másnapra hagyni. Ezért azt találtam ki, hogy a 2/3-ad - 1/3-ad részre vágott tészta nagyobbik felét kicsit megmikróztam és sütõpapíron elnyújtottam, a sütõpapírral helyeztem be 20x30-as tepsibe. A tetejére pedig inkább nagylyukú almareszelõn ráreszeltem a maradék tésztát, hogy minél hamarabb kész legyen.
Elõmelegítettem200 fokosra a sütõt és alsó-felsõ lángon 35 perc alatt megsütöttem.
Langyosan elég nehéz volt szeletelni, de azért megoldottam és megkóstoltuk izibe.
Nagyon finom, és annak is örülök, hogy a zabpehely újabb felhasználását tanultam meg, mindenképpen köszönet jár ezért a receptért Mohamamának (Erikának).
Erika a fia érettségi vizsgájára a "közös büfébe" sütötte a meggyes-zabpelyhes szeletet, és nagy sikert aratott vele, többen elkérték a receptjét. Az õ oldalán egyébként részletes fázisfotókat is találtok róla.
Ja, és gratulálok a fia sikeres érettségijéhez!
Már kiválasztottam egy hete, hogy mit sütök tõle, de aztán megláttam ezt a meggyeset, és mivel nálunk most minden a meggyrõl szól, ezt valósítottam meg, kis változtatással.
Tészta hozzávalói:
30 deka zabpehely
40 deka liszt(nálam kukoricaliszt)
16 deka barnacukor
15 deka vaj
1 teáskanál szódabikarbóna
1,5 deci tej
reszelt citromhéj
Ezeket csak összegyúrjuk és kicsit a hûtõben pihentetjük.
Töltelék hozzávalói:
70 deka meggy(magozva)
fél citrom leve
3 tk õrölt fahéj
5 deka cukor
2 ek étkezési keményítõ
fél deci víz
A meggyet a cukorral, citromlével, õrölt fahéjjal tûzre tettem és kicsit forraltam.
Kevés idõ múlva hozzáöntöttem a vízben elkevert keményítõt, megkevertem és már jó is volt, szinte azonnal besûrûsödött.
Már éppen nyújtani akartam a tésztát, mikor közbejött valami - a férjemnek sikerült kombájnt találni, így le tudtuk vágatni az árpánkat(ez még szombaton volt, csak most jutott idõm a bejegyzésre). Emiatt nekem is el kellett mennem itthonról, és jó két óra múlva folytathattam a süteményt.
Ez idõ alatt a tészta jól megkeményedett a hûtõben, de mivel már estefelé volt, nem akartam másnapra hagyni. Ezért azt találtam ki, hogy a 2/3-ad - 1/3-ad részre vágott tészta nagyobbik felét kicsit megmikróztam és sütõpapíron elnyújtottam, a sütõpapírral helyeztem be 20x30-as tepsibe. A tetejére pedig inkább nagylyukú almareszelõn ráreszeltem a maradék tésztát, hogy minél hamarabb kész legyen.
Langyosan elég nehéz volt szeletelni, de azért megoldottam és megkóstoltuk izibe.
Nagyon finom, és annak is örülök, hogy a zabpehely újabb felhasználását tanultam meg, mindenképpen köszönet jár ezért a receptért Mohamamának (Erikának).
Ja, és gratulálok a fia sikeres érettségijéhez!