Meggyes-vaníliás pite
sponsored links
Régi recept új fotóval :-)
A helyzet az, hogy még annál is finomabb, mint ahogy az emlékeimben élt... Omlós tészta, melyet nem áztat el a töltelék, benne lágy vaníliapuding, és a tetején a fûszeres meggy...
Õrületesen jó!
Azt gondolom, hogy anyák napján sem vallanánk vele szégyent :-)
Meggyes-vaníliás pite
Elkészítési idõ: 2 óra + hûtés
Hozzávalók:
A tésztához:
- 35 dkg liszt
- 18 dkg vaj
- 2 ek. porcukor
- 1 csipet só
- 0,3 dl víz
A töltelékhez:
- 1 tasak fõzõs vaníliás puding
- 3-5 ek. cukor (ízlés szerint)
- 5 dl tej
- kb. 1 kg fagyasztott meggy, még maggal együtt mérve
- cukor - a meggy savanyúságától függ, nekem 3 ek.
- 1 ek. étkezési keményítõ
- 1 tk. mézeskalács fûszerkeverék
A tetejére:
- 1 tojás
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukrot, sót, vizet (tényleg nincs benne tojás!), és rugalmas tésztává gyúrjuk. Elõször nagyon morzsás az állaga, de össze fog állni. Ha nagyon nem megy, picike vizet adjunk hozzá. Min. 30 percre hûtõbe tesszük.
A pudingot a csomagoláson leírtak szerint megfõzzük, egészen langyosra hûtjük, de ne dermedjen meg!
A meggyet kiolvasztjuk, kimagvaljuk. Meghintjük a cukorral, és erõs lángon hagyjuk forrni kb. 20 percig. Elõször rengeteg levet ereszt, elég ijesztõ is, de a fõzés végére ez elpárolog, ekkor már néha kevergessük meg, le ne kapjon. A keményítõt oldjuk fel kevés hideg vízben, adjuk a meggyhez, 1 perc alatt sûrítsük be és ízesítsük a fûszerkeverékkel.
Hûtsük ki (pl. vízfürdõben) teljesen.
A lehûtött tésztát két részre vágjuk, kb. egyharmad-kétharmad arányban. A nagyobbik részével kibélelünk egy kivajazott kerek piteformát úgy, hogy pereme is legyen. Belekanalazzuk a vaníliás pudingot, majd rásimítjuk a fûszeres meggyet.
A másik tésztadarabot vékonyra nyújtjuk, és derelyevágóval kis csíkokat vágunk belõle. Berácsozzuk vele a pite tetejét, lekenjük felvert tojással, és 180 fokra elõmelegített sütõben kb. 25-30 perc alatt aranyszínûre sütjük.
Hagyjuk teljesen kihûlni, majd cikkekre vágva tálaljuk.