Meggyes-túrós tönkölyszelet
sponsored links
Ismét jó régen nem került fel ide recept, már lassan egy hónapja. Volt elfoglaltságom bõven; államvizsgáztam, stresszeltem... ötös lett! :)
Már nagyon nagyon szerettem volna készíteni valamit, ami említésre, megosztásra érdemes, kipróbálni valami újdonságot. Inkább sütit, mint valami fõételt. Persze attól függetlenül, hogy nem került ki semmi a sütõmbõl, a receptjeim száma jócskán megemelkedett. A receptfüzetemben már ott sorakozik pár finomság, de a telefonom is tömve van könyvjelzõkkel.
Már nagyon nagyon szerettem volna készíteni valamit, ami említésre, megosztásra érdemes, kipróbálni valami újdonságot. Inkább sütit, mint valami fõételt. Persze attól függetlenül, hogy nem került ki semmi a sütõmbõl, a receptjeim száma jócskán megemelkedett. A receptfüzetemben már ott sorakozik pár finomság, de a telefonom is tömve van könyvjelzõkkel.
Most, hogy hazajöttem, és nekem is nemsokára tényleg elkezdõdik a nyár, ez volt a "küldetés": sütni valami meggyeset (mert rengeteg meggyfánk van), és túrósat (mert most is ott lapul egy jó nagy adag házi túró a hûtõ aljában). Hát ez lett belõle. Megint felülbíráltam a receptet: megnöveltem a túró és a meggy mennyiségét, és persze a szokásos dió sem maradhatott ki. Nagyon finomra sikeredett, és szép nagy adag, ahogy az a mi családunkban kell is. Így van egy kis esélye, hogy megéli a holnapot.
Hozzávalók egy kb. 20x30 cm-es tepsihez:
A tésztához:
- 100 g tk. tönkölyliszt (63,9 g CH)
- 100 g graham liszt (60 g CH)
- 50 g darált dió (6 g CH)
- 200 g margarin
- 100 g xilit (50 g CH)
- 4 tojás
- fél citrom lereszelt héja
- 1 tk sütõpor
- csipet só
- 400 g magozott meggy (44 g CH)
- 300 g túró
- 60 g tejföl
- vanília aroma
- 60 g fahéjas xilit (30 g CH)
A már kimagozott meggyet jól lecsepegtetjük.
A túrót kikeverjük a tejföllel, a vanília aromával és 1 ek fahéjas cukorral.
A tésztához elõször kimérjük a liszteket és a diót. Belekkeverjük a citrom lereszelt héját és a sót, majd magunk mellé készítjük. A margarint alaposan kikeverjük a cukor felével, és egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját. A tojások fehérjébõl a cukor másik felével keményhabot verünk. Beleforgatjuk a margarinos keverékbe, majd óvatosan hozzákeverjük a lisztet is. (Jó sûrû lesz, ha szeretnénk, keverjünk hozzá kevés tejfölt.)
A tésztát sütõpapírral kibélelt tepsi alján elegyengetjük és rásimítjuk a túrót. A meggyet összeforgatjuk a megmaradt fahéjas cukorral, és a túró tetejére szórjuk, úgy, hogy mindenhova egyenlõen jusson.
160 foka elõmelegített sütõben kb. 50-60 perc alatt készre sütjük, végezhetünk tûpróbát is.
Összesen 253,9 g CH-t tartalmaz. Én most 24 kis szeletre vágtam, így egy szeletben 10,58 g CH van, de ha csak 12-re vágjuk, éppen kitesz egy tízórait, vagy uzsonnát. Bár a tésztája miatt nem éppen könnyû, mégis igazi nyári finomság!