Meggyes-túrós szelet.
sponsored links
A túrós és a meggyes sütemények a kedvenceink közé tartoznak, így a kettõ együtt pedig nagyon, de nagyon finom. Mivel pár nappal ezelõtt kimagoztam, és lecukroztam egy nagyobb mennyiségû meggyet, így gondoltam meggyes pitét sütök a gulyásleves mellé. Aztán megláttam ezt a receptet a Vidék íze magazinban, és gondoltam miért is ne ezt süssem meg. Kicsit azért változtattam rajta, mert ugye nem is én lennék, ha az eredeti recept szerint készült volna el. Végül is a kétféle kevert tészta, a túró, és a meggy nagyon jól illetek egymáshoz. Mivel igen egyszerû sütemény, így kezdõ háziasszonyok is bátran hozzáfoghatnak, és a siker garantált.
Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:
25 dkg liszt
15 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 cs sütõpor
1 ek holland kakaó (kisebb kanállal)
3 db tojás (nagy)
10 dkg vaj
csipet só
A vajat olvasszuk fel, majd hûtsük vissza.
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, egy csipet sót, és az egész tojásokat, majd pár perc alatt, keverjük jó habosra.
Ezután állandó keverés mellett, kanalanként adjuk hozzá a sütõporral összekevert lisztet, végül pedig csorgassuk hozzá a felolvasztott, de visszahûtött vajat.
A tepsit béleljük ki sütõpapírral, majd egyenletesen simítsuk bele a massza kétharmad részét.
A maradék masszához adjuk hozzá a kakaót, majd keverjük simára.
Töltelék hozzávalói:
45 dkg túró
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor (v. 2 ek keményítõ)
2 db tojás (nagy)
1 kg magozott, elõzõleg lecukrozott meggy
A meggyet magozzuk ki, szórjuk meg pár kanál cukorral, és hagyjuk pár órát állni, majd alaposan csepegtessük le. (érdemes már elõzõ nap lecukrozni)
A túróhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, majd keverjük alaposan össze. Ezután adjuk hozzá a vaníliás pudingport (v. keményítõt) és szintén keverjük össze.
A tojások habját egy csipet sóval verjük fel kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a túróhoz.
Ezután egyenletesen kanalazzuk rá a tepsiben lévõ tésztára, majd szórjuk meg az elõzõleg lecukrozott, és alaposan lecsepegtetett meggyel.
Végül a kakaós tésztát kiskanállal pötyögtessük a tetejére.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten 50-55 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem)
A sütõbõl kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben hûlni, majd a sütõpapírral együtt, emeljük át egy rácsra, és hûtsük ki teljesen.
Tálalás elõtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt porcukorral, szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.