Meggyes-túrós levél.
sponsored links
Nálam a hûtõben mindig meglapul pár csomag leveles tészta, így ha nincs kedvem nagyobb sütkérezéshez, csak elõkapok egy csomagot, és már készülhet is a finom sütemény. Persze jó hasznát vesszük a készen vásárolható tésztának, ha éppen váratlan vendégek futnak be, mert bõ fél óra alatt elkészül, és már kínálhatjuk is. Mivel éppen nem volt kedvem a sütéshez, a gyümölcsös kosárban pedig ott kínálta magát a meggy, a hûtõben pedig várakozott egy csomag túró, így pikk-pakk elkészült ez az egyszerû, ám finom meggyes-túrós levél. Fele tésztára kimagozott-cukrozott meggy került, mely sütés közben szépen megkaramellizálódott. A másik felére pedig maggal-szárral együtt pakoltam a meggyet, mely kissé savanykásabb ízvilágú volt, de mindkettõ nagyon finom.
Hozzávalók:
1 cs leveles tészta (Tante Fanny)
25 dkg túró
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 db tojás (közepes)
20 dkg meggy
A meggyet ízlés szerint kimagozhatjuk, majd 1-2 ek kristálycukorral keverjük össze, és hagyjuk kicsit állni. Ezután alaposan csepegtessük le mielõtt a túróra tennénk.
Én fele mennyiségû meggyet kimagoztam, lecukroztam, a másik felét pedig a maggal és a szárával együtt pakoltam a túró tetejére.
A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és az egész tojást, majd keverjük össze.
Az elõnyújtott leveles tésztát tekerjük ki, vágjuk fel ízlés szerinti méretûre, majd egymástól kicsit távolabb helyezzük egy sütõpapírral bélelt tepsire. (ha nem elõnyújtott a leveles tészta, akkor enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra)
Ezután a szélektõl hagyjunk el kb. 1-1,5 cm-es csíkot szabadon, majd kanalazzuk rá az ízesített túrót, és pakoljuk rá a meggyet.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepesnél kicsit magasabb hõfokon 25-30 perc alatt süssük szép pirosra, ropogósra. (én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem)
A sütõbõl kivéve a tepsin hagyjuk teljesen kihûlni, majd úgy tálaljuk.