Meggyes-tejszínes dupla csokis torta - Blogkóstoló, 15. forduló
sponsored links
A Blogkóstoló 15. fordulójában, melynek Süni a háziasszonya, Limon blogján volt szerencsém körülnézni. Ahogy az lenni szokott, a választás nehéz volt, de olyan csodaszép volt ez a torta, hogy végül emellett döntöttem. Fél adagot sütöttem, ebbõl egy 16 cm-es torta lett, de az eredeti receptet másolom ide. Sajnos az enyém nem lett annyira dekoratív, ellenben nagyon finom, köszönöm a receptet!
Hozzávalók: (24 vagy 26 cm-es tortaformához)
A tésztához:
7,5 dkg étcsoki
6 dkg vaj
3 tojás
6 dkg cukor
2,5 dkg liszt
2,5 dkg õrölt mandula
2,5 dkg keményítõ
pici só
1 csapott teáskanál sütõpor
A krémhez:
5 dl tejszín
32 dkg tejföl
10 dkg cukor
1 lime leve
10 dkg fehér csoki
1 dkg zselatin (1 evõkanál)
5 dkg víz
A meggyes részhez:
15 dkg magozott meggy
15 dkg víz
5 dkg cukor
3 evõkanál étkezési keményítõ
A tésztához:
7,5 dkg étcsoki
6 dkg vaj
3 tojás
6 dkg cukor
2,5 dkg liszt
2,5 dkg õrölt mandula
2,5 dkg keményítõ
pici só
1 csapott teáskanál sütõpor
A krémhez:
5 dl tejszín
32 dkg tejföl
10 dkg cukor
1 lime leve
10 dkg fehér csoki
1 dkg zselatin (1 evõkanál)
5 dkg víz
A meggyes részhez:
15 dkg magozott meggy
15 dkg víz
5 dkg cukor
3 evõkanál étkezési keményítõ
A tésztával kezdjük, a sütõt melegítsük elõ 180 fokra. A vajat és a csokit mikróban olvasszuk össze. A tojások fehérjét verjük kemény habbá, a cukrot keverjük el a tojás sárgájával, majd adjuk hozzá a csokis vajat. Keverjük bele a lisztet, keményítõt, mandulát és sütõport, majd a tojásfehérjét több részletben, óvatosan. A sütõpapírral bélelt tortaformába egyengessük el a krémet és kb. 20-25 perc alatt süssük meg, hagyjuk kihûlni.
A meggyes részhez a cukrot, 1 dl vizet és a meggyet fõzzük fel, majd sûrítsük be a maradék vízzel elkevert keményítõvel és hûtsük le (de nem teljesen).
A krémhez a tejszínt fél dl kivételével verjük kemény habbá. A kimarad tejszínt forrósítsuk fel mikróban, majd tördeljük bele a fehér csokit és keverjük addig, míg fel nem olvad. A vízben keverjük el a zselatint, majd óvatosan melegítsük fel addig, míg teljesen fel nem oldódik. A tejfölt és a cukrot keverjük el, tegyük bele a lime levét, majd a felolvasztott fehér csokit és a feloldott zselatint. Végül a tejszínhabbal óvatosan keverjük el az egészet.
Egy magasabb tortagyûrûvel vegyük körbe a piskótát, öntsük rá a krémet (a 26 cm-es esetében nem lesz sok a krém, elég a forma magassága), majd egy kanál hátlapjával egyengessük el. A meggyes részt kanalazzuk rá, és a kanál szárával kicsit keverjük meg, hogy márványos legyen. Tegyük egy éjszakára hûtõbe, mielõtt tálalnánk.