Meggyes tejes pite.
sponsored links
A tejes pite az egyszerûsége ellenére nagyon finom, és bármilyen gyümölccsel készíthetjük. Nem mellesleg elronthatatlan, és rövid idõ alatt az asztalra varázsolhatjuk. Így aztán amikor kevés idõm marad a sütésre, szívesen sütöm. Ez most is így történt, és mivel éppen érik a meggy, így az került a tortaforma aljára, majd egyszerûen rákanalaztam a tésztát, és irány a sütõ. Bõ fél óra múlva pedig már ott illatozott a pite az asztalon, és kóstolásra várt. Ízlés szerint a tejet tejszínre cserélhetjük, én így is tettem, mert a tésztát elrontani nem fogja, sõt.....
Hozzávalók 24 cm-es formához:
50 dkg magozott meggy
15 dkg liszt
1 tk sütõpor
csipet só
15 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
1 mk õrölt fahéj
2 db tojás (nagy)
2 dl habtejszín (v. tej)
3-4 dkg vaj
A pite vagy tortaforma aljába tegyünk sütõpapírt, majd vastagon kenjük ki a vajjal. Ezután terítsük el benne a kimagozott meggyet, és szórjuk meg egy csomag vaníliás cukorral. (a forma alján a sütõpapírt, és körbe a formát is kenjük meg a vajjal)
A kristálycukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, az egész tojásokat, majd keverjük simára. Ezután keverjük hozzá a tejszínt (v. tejet) is.
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, az õrölt fahéjjal, és a sütõporral, majd szitáljuk hozzá a cukros-tojásos.... keverékhez.
Ezután keverjük alaposan össze, majd egyenletesen kanalazzuk rá a meggy tetejére.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten kb. 30-35 perc alatt, tûpróbáig süssük. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)
A sütõbõl kivéve hagyjuk a formában pár percig hûlni, majd a sütõpapírral együtt, emeljük át egy rácsra, és hûtsük ki teljesen.
Tálalás elõtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.