Meggyes sajttorta
sponsored links
Születésnapi torta és vasárnapi desszert egyben.
Hozzávalók 24 cm-es kapcsos tortaformához
A tésztához
1 csomag zabkeksz (215 g)
1 csapott evõkanál kakaópor
80 g olvasztott vaj
A krémhez
500 g natúr joghurt
200 g cukor
20 g zselatin
500 g natúr krémsajt
400 ml tejszín
150 ml meggylé
1 teáskanál étkezési keményítõ
A tetejére
600 g magozott meggy (mirelit)
3-4 evõkanál cukor
1 kávéskanál fahéj
1 csomag vaníliás cukor
300 ml tejszín
50 g cukor
1 csomag habfixáló
100 ml meggylé
1/2 csomag piros tortazselé por
A kekszet zacskóba tesszük és nyújtófával morzsásra törjük. Hozzáadjuk a kakaót, az olvasztott vajat és összegyúrjuk.
Tortatálra helyezzük a tortagyûrût (az alja most nem kell) és a forma mentén a tortatálra nyomkodjuk a kekszes alapot.
A joghurtot, a zselatint és a cukrot lábosba mérjük, és addig melegítjük, amíg a zselatin teljesen el nem olvad, de ne forraljuk fel. Langyosra hûtjük.
A meggyet (nem kell kiolvasztani) a cukrokkal és a fahéjjal felforraljuk. Forrástól számított egy percig fõzzük, majd leszûrjük. A meggyszemeket félretesszük a díszítéshez, a meggylébõl 150 ml-t újra felforralunk, hozzáöntjük az elõzõleg kevés hideg vízben elkevert keményítõt és besûrítjük.
A krémsajthoz öntjük a joghurtot és a nem túl keményre felvert tejszínt, majd habverõvel összedolgozzuk.
Az így kapott krémet kétfelé vesszük, az egyikbe belekeverjük a besûrített meggylevet.
Elõször a fele fehér krémet simítjuk a tortaformába, azután a fele rózsaszínt, majd ezt a mûveletet még egyszer megismételjük.
Legalább 4 órára hûtõbe tesszük a tortát, hogy kellõen megszilárduljon.
Ha ez megtörtént, a félretett meggyszemekkel kirakjuk a torta tetejét. A tejszínbõl a cukorral és a habfixálóval kemény habot verünk. Habzsákba töltjük és elõször a torta oldalát, majd körben a tetejét díszítjük vele.
A tortazselé port a maradék meggyléhez adjuk és a zacskón lévõ elõírás szerint elkészítjük a zselét.
Ecset segítségével bevonjuk vele a meggyszemeket.
Ha megdermedt a zselé, szeletelhetjük a tortát.