Meggyes rétes
sponsored links
Rétes jöhet minden mennyiségben. Te hogy szereted?
A kedvencünk a túrós rétes. Most is készült ilyen is, valamint meggyes (diós) és túrós-meggyes is.
1 csomag (8 lapos) réteslap
50 dkg túró
1 evõkanál házi vaníliás cukor
méretétõl függõen 1/2-1 citrom reszelt héja
olvasztott vaj vagy olaj
2 tojás
25 dkg magozott meggy
cukor és fahéj ízlés szerint
5-10 dkg darált dió
Én az egy csomag réteslapból most 3 rúd rétest készítettem kivételesen.
A sima túrós rúdhoz két lapot használtam, a többihez 3-at. Normál esetben 4-et, 4-et szoktam.
A meggyet kimagoztam, megszórtam cukorral, fahéjjal és hagytam állni.
A túrós tölteléket kikeverjük. A túrót át is törhetjük.
Tehát a túrót, a cukrokat és a citrom héjat a tojások sárgáival egy tálba tesszük. (A cukor ízlés függõ, nekem 3 púpozott evõkanál porcukor ment bele.)
A fehérjét pedig egy másik tálban kemény habbá verjük.
Ezután összekeverjük a túrós masszát.
A fehérje 1/3-át durván belekeverjük a túróba, ezzel is fellazítva, majd a többit finoman, lágyan keverjük el.
A lapokat kicsomagoljuk, egy konyharuhára terítjük az elsõ lapot.
Olvasztott vajjal vagy olajjal megkenjük a lapot, majd rásimítjuk a következõt. Így járunk el, mind a 3 lappal.
A legfelsõ, 3. lapot már ne olajozzuk annyira.
Egy kis (túrósnál) zsemlemorzsát szórunk a felénk esõ harmadára ? ne sokat.
A töltelék felét egy sávban ráhalmozzuk a lapokra, majd mint a bejglinél ? ráhajtjuk a két oldalát a töltelékre, hogy sütés közben ne folyjon ki.
A konyharuha segítségével feltekerjük és sütõpapírral bélelt tepsire tesszük a hajtással alulra.
A másik túrósnál a túró közepére sorakoztattam a meggyeket és így tekertem fel.
A meggyes rétesnél ugyanígy járunk el, csak dióval szórjuk meg a lapot és a meggyhez is kevertem kb. 5-10 dkg diót. Nem sajnáltam, szeretjük.
Olajjal lekenjük a tetejüket, 200 fokra elõmelegített sütõben sütjük kb. 30 percig, míg szép piros lesz a tetejük.
Neked melyik ízû rétes a kedvenced? Mákos? Almás? Meggyes? Vagy valami különlegesebb? Nyújtottad már magad a rétes tésztát?
Csatlakozz hozzám a Facebookon is.
A kedvencünk a túrós rétes. Most is készült ilyen is, valamint meggyes (diós) és túrós-meggyes is.
1 csomag (8 lapos) réteslap
50 dkg túró
1 evõkanál házi vaníliás cukor
méretétõl függõen 1/2-1 citrom reszelt héja
olvasztott vaj vagy olaj
2 tojás
25 dkg magozott meggy
cukor és fahéj ízlés szerint
5-10 dkg darált dió
Én az egy csomag réteslapból most 3 rúd rétest készítettem kivételesen.
A sima túrós rúdhoz két lapot használtam, a többihez 3-at. Normál esetben 4-et, 4-et szoktam.
A meggyet kimagoztam, megszórtam cukorral, fahéjjal és hagytam állni.
A túrós tölteléket kikeverjük. A túrót át is törhetjük.
Tehát a túrót, a cukrokat és a citrom héjat a tojások sárgáival egy tálba tesszük. (A cukor ízlés függõ, nekem 3 púpozott evõkanál porcukor ment bele.)
A fehérjét pedig egy másik tálban kemény habbá verjük.
Ezután összekeverjük a túrós masszát.
A fehérje 1/3-át durván belekeverjük a túróba, ezzel is fellazítva, majd a többit finoman, lágyan keverjük el.
A lapokat kicsomagoljuk, egy konyharuhára terítjük az elsõ lapot.
Olvasztott vajjal vagy olajjal megkenjük a lapot, majd rásimítjuk a következõt. Így járunk el, mind a 3 lappal.
A legfelsõ, 3. lapot már ne olajozzuk annyira.
Egy kis (túrósnál) zsemlemorzsát szórunk a felénk esõ harmadára ? ne sokat.
A töltelék felét egy sávban ráhalmozzuk a lapokra, majd mint a bejglinél ? ráhajtjuk a két oldalát a töltelékre, hogy sütés közben ne folyjon ki.
A konyharuha segítségével feltekerjük és sütõpapírral bélelt tepsire tesszük a hajtással alulra.
A másik túrósnál a túró közepére sorakoztattam a meggyeket és így tekertem fel.
A meggyes rétesnél ugyanígy járunk el, csak dióval szórjuk meg a lapot és a meggyhez is kevertem kb. 5-10 dkg diót. Nem sajnáltam, szeretjük.
Olajjal lekenjük a tetejüket, 200 fokra elõmelegített sütõben sütjük kb. 30 percig, míg szép piros lesz a tetejük.
Neked melyik ízû rétes a kedvenced? Mákos? Almás? Meggyes? Vagy valami különlegesebb? Nyújtottad már magad a rétes tésztát?
Csatlakozz hozzám a Facebookon is.