Meggyes rétes
sponsored links
Frissen szedett meggybõl és saját készítésû leveles tésztából sütött rétes.
Hozzávalók két rúdhoz
A leveles tésztához
250 g finomliszt
250 g hideg vaj
1 teáskanál só
125 ml jéghideg víz
A töltelékhez
1000 g magozott meggy
4-5 evõkanál cukor
1 kávéskanál fahéj
1 csomag vaníliás pudingpor
100 ml víz
A tetejére
tojás
porcukor
A töltelékhez a meggyet a cukorral és a fahéjjal felforraljuk és forrástól számított 8-10 percig lassú tûzön rotyogtatjuk.
A vízben feloldjuk a pudingport, a meggyhez öntjük és kevergetve besûrítjük. Langyosra hûtjük.
A tésztát a Gyors leveles tészta címû bejegyzésben leírtak szerint elkészítjük. Aki nem szeretne ezzel bajlódni, természetesen készen kapható mirelit leveles tésztát is használhat.
Bármelyikkel készítjük, elsõ lépésben kettévesszük és lisztezett munkafelületen két vékony téglalapot nyújtunk belõle.
Közepükre halmozzuk a meggytölteléket, felcsavarjuk és sütõpapírral bélelt tepsibe fektetjük õket.
Tetejüket keresztben, éles késsel 2-3 centiméterenként bevagdossuk, megkenjük felvert tojással és 180 fokos sütõben megsütjük.
Ha langyosra hûlt, megszórjuk porcukorral és a bevágások mentén szeleteljük.