Meggyes rétes

2017-06-01

sponsored links

Tiroli meggyes rétes
A meggy rendkívül egészséges és ízletes gyümölcs, melyet elõszeretettel használunk fel mi is. A meggyszezont egy közkedvelt süteményünkkel zárjuk.


Leveles (vajas) tészta:
Vajas rész: kg
vaj 0,23
Zsír 0,20
Liszt 0,07

Tészta rész (forteig)
Liszt 0,25
Rétes liszt 0,30
Víz 0,30
Zsír 0,06
Só 0,01
Ecet 0,01

A vajas részhez a hideg vajat, zsírt összegyúrjuk a liszttel, tégla alakúra lapítjuk és betesszük a hûtõbe.
Az alap (vagy elõ) tésztához leszitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a jeges vízben feloldott sót és ecetet, majd a szoba hõmérsékletû vajat és egynemû, sima tésztát gyúrunk belõle. Hûtõben pihentetjük és fél óra elteltével belecsomagoljuk a zsiradékos részt.

Kinyújtjuk amennyire csak tudjuk és elõször három rétegûre (szimpla) majd egy kisebb nyújtást követõen, négy rétegûre (dupla) hajtjuk. Egy órára újra a jégszekrényben hagyjuk és utána megismételjük a hajtogatásokat. Ezt követõen visszarakjuk a tésztánkat a hidegre. A nyújtások során ne erõltessük meg a tésztát!

vajastészta 0,60
meggy 0,80
cukor 0,20
dió 0,04
morzsa 0,04
citromhéj, fahéj

Téglalap alakúra kinyújtjuk a vajastésztát, 2-3 mm vékonyra, majd a meggytöltelék alapanyagait összekeverjük és csíkban a tészta közepén végig terítjük, majd a tészta két szélét ráhajtjuk a töltelékre és a hajtást alulra fordítjuk. Tetejét tojással lekenjük és 170-180°c-on 30-40 perc alatt készre sütjük. Kihûlés után szeleteljük és porcukorral meghintjük. (sol)
A meggyrõl bõvebben itt!

Folytats a blogon ... solier-gourmet.blogspot.com/2017/06/m...

sponsored links

Keres?s