Meggyes rétes
sponsored links
Tiroli meggyes rétes
Leveles (vajas) tészta:
Vajas rész: kg
vaj 0,23
Zsír 0,20
Liszt 0,07
Tészta rész (forteig)
Liszt 0,25
Rétes liszt 0,30
Víz 0,30
Zsír 0,06
Só 0,01
Ecet 0,01
vajastészta 0,60
meggy 0,80
cukor 0,20
dió 0,04
morzsa 0,04
citromhéj, fahéj
A meggy rendkívül egészséges és ízletes gyümölcs, melyet elõszeretettel használunk fel mi is. A meggyszezont egy közkedvelt süteményünkkel zárjuk.
Leveles (vajas) tészta:
Vajas rész: kg
vaj 0,23
Zsír 0,20
Liszt 0,07
Tészta rész (forteig)
Liszt 0,25
Rétes liszt 0,30
Víz 0,30
Zsír 0,06
Só 0,01
Ecet 0,01
A vajas részhez a hideg vajat, zsírt összegyúrjuk a liszttel, tégla alakúra lapítjuk és betesszük a hûtõbe.
Az alap (vagy elõ) tésztához leszitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a jeges vízben feloldott sót és ecetet, majd a szoba hõmérsékletû vajat és egynemû, sima tésztát gyúrunk belõle. Hûtõben pihentetjük és fél óra elteltével belecsomagoljuk a zsiradékos részt.
Az alap (vagy elõ) tésztához leszitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a jeges vízben feloldott sót és ecetet, majd a szoba hõmérsékletû vajat és egynemû, sima tésztát gyúrunk belõle. Hûtõben pihentetjük és fél óra elteltével belecsomagoljuk a zsiradékos részt.
Kinyújtjuk amennyire csak tudjuk és elõször három rétegûre (szimpla) majd egy kisebb nyújtást követõen, négy rétegûre (dupla) hajtjuk. Egy órára újra a jégszekrényben hagyjuk és utána megismételjük a hajtogatásokat. Ezt követõen visszarakjuk a tésztánkat a hidegre. A nyújtások során ne erõltessük meg a tésztát!
vajastészta 0,60
meggy 0,80
cukor 0,20
dió 0,04
morzsa 0,04
citromhéj, fahéj
Téglalap alakúra kinyújtjuk a vajastésztát, 2-3 mm vékonyra, majd a meggytöltelék alapanyagait összekeverjük és csíkban a tészta közepén végig terítjük, majd a tészta két szélét ráhajtjuk a töltelékre és a hajtást alulra fordítjuk. Tetejét tojással lekenjük és 170-180°c-on 30-40 perc alatt készre sütjük. Kihûlés után szeleteljük és porcukorral meghintjük. (sol)
A meggyrõl bõvebben itt!
A meggyrõl bõvebben itt!