Meggyes pite vaníliás-tejfölös krémmel
sponsored links
Hozzávalók:
- tészta: 25 dkg finomliszt, 12,5 dkg hideg vaj, 3 evõkanál kristálycukor, 1 nagy csipet só, 5 evõkanál hideg víz
- krém: 2,5 dl 20%-os tejföl, 2,5 dl habtejszín, 1 csomag vaníliás Gála pudingpor (fõzés nélküli), 4 evõkanál kristálycukor
- 1 üveg meggybefõtt, 1 csomag piros tortazselé, szeletelt mandula
1. A liszthez kevertem a sót és a kristálycukrot, jól összekevertem, majd hozzákockáztam a hideg vajat is. Az ujjaimmal összemorzsoltam a vajat a lisztes keverékkel, végül hozzáadtam a vizet is, és rövid ideig gyúrva gombóccá formáltam a tésztát. Nem szabad sokáig gyúrni, éppen csak álljon össze a tészta. Hengert formáltam belõle, majd fóliába csomagolva 30 percen keresztül hûtõben pihentettem.
2. A hideg tésztából vékony karikákat vágtam, a tésztakarikákat pedig kapcsos tortaforma aljára és oldalára tapasztottam. Szépen lehet gyurmázni, nagyjából 4-5 cm-es peremet képezve. A perem tetejét késsel vágtam egyenesre. Sütõpapírt helyeztem a tészta tetejére, arra pedig babot (sütõbabot, lencsét, csicseriborsót, bármit) tettem. 170 fokon készre sütöttem, kb. 15-20 perc kell hozzá, idõnként érdemes belesni a sütõpapír alá.
3. A krém hozzávalóit tálba tettem, gépi habverõvel 2-3 perc alatt sûrûre kevertem. A kihûlt tésztát 2/3-ig töltöttem a krémmel.
4. A krém tetejét elrendeztem a meggyeket. A meggy levével elkészítettem a tortazselét, majd ráöntöttem a meggyréteg tetejére, a szélét pedig szeletelt mandulával díszítettem. Érdemes fél-egy napon keresztül hûtõben pihentetni, hogy a tészta kicsit megpuhuljon.