Meggyes pite mandulával
sponsored links
Tudom, nem nagy kunszt egy sima pite. Sütök is gyakran, mindig éppen abból a gyümölcsbõl, amelyiknek szezonja van, bõségesen megtöltve, legalább kettõ kiló gyümölcsöt használva, mert ugye nem csak tésztából áll a pite. Ebben az esetben viszont kevés volt a meggy, csupán egy kiló. Emiatt kellett valamit kitalálnom, mert nem akartam kisméretû tepsivel vacakolni. Tulajdonképpen a töltelék úgy módosult, hogy 3 tojásnak a fehérjét vertem habbá, cukrot és darált mandulát kevertem hozzá, és ezzel lazítottam a meggyet.
Hozzávalók, ahogyan készítettem:
A tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg vaj
2-3 evõkanál porcukor
só
2 teáskanál sütõpor
2 tojás sárgája +1 a tészta tetejének kenéséhez
2-3 evõkanál tejfel
A töltelékhez:
1 kg meggy kimagozva
1-2 evõkanál kekszmorzsa, esetleg zabpehely
csipetnyi õrölt szegfûszeg
só
10 dkg darált mandula
3 tojás fehérje
10 dkg porcukor
A tésztához valókat összegyúrtam, pihenni tettem a hûtõbe. A kimagozott meggyet meghintetem a kekszmorzsával és a szegfûszeggel. Ezzel óvatosan kell bánni, mert nagyon intenzív az íze, viszont nagyon jól illik a meggyhez. A tojásfehérjéket kevés cukorral, sóval jó kemény habbá vertem, majd hozzászitáltam a többi cukrot, tovább verve. Végül lazán belekevertem a mandulát és a meggyet. A kinyújtott tészta felét a tepsi aljába tettem, kevés morzsával meghintettem, rásimítottam a meggyes keveréket. A tészta másik felét a tetejére raktam, a harmadik tojás sárgájával megkentem, villával megszurkáltam. Elõmelegített, 180 °C fokos légkeveréses sütõben 30 percig sütöttem. Finom, marcipános, meggyes ízû a pite.