Meggyes pite
sponsored links
Folytatódik a meggyszezon! Ezt a pitét két receptbõl alakítottam át; a töltelék kellemesen savanykás, a tészta pedig enyhén vajas-vaníliás ízû és végtelenül omlós. Eredetileg nem kell bele tojás, de, ha most megint meg kellene sütnöm, egy kicsit kevesebb margarint használnék, és tennék bele két sárgáját. Mindenesetre amennyire meg tudom állapítani, nagyon jól sikerült. Eddig még csak egy picit nyaltam bele a töltelék "szószába" és egy kis tésztát csippentettem le magamnak, de már alig várom az uzsonnaidõt, hogy egy teljes szeletet elfogyasszak!
A tésztához:
- 250 g margarin
- 200 g tk. tönkölyliszt (127,8 g CH)
- 100 g búza finomliszt (75,4 g CH)
- 70 g darált dió (8,4 g CH)
- 50 g xilit (25 g CH)
- fél citrom lereszelt héja
- vanília aroma
A töltelékhez:
- 600 g magozott meggy (66 g CH)
- 40 g tk. tönkölyliszt (25,56 g CH)
- 1 tk xilit (4 g - 2 g CH)
- fél citrom leve (0,57 g CH)
- 1 tk fahéj
Elõször a tésztát állítjuk össze. A hideg margarint elmorzsoljuk a lisztekkel és a dióval, majd a többi hozzávalóval együtt linzertésztát gyúrunk belõle. (Mivel nincs benne tojás, nem fog olyan könnyen összeállni, és a nyújtásnál is vigyázni kell majd vele.) A hûtõben pihentetjük, hogy kissé megdermedjen, és könnyebb legyen vele dolgozni.
Ezalatt kimagozzuk a meggyet, és elkészítjük belõle a tölteléket. A meggyet alaposan lecsepegtetjük, esetleg meg is nyomkodhatjuk. A levét egy kis lábasba fogjuk fel. Elkeverjük a többi hozzávalóval, majd alacsony lángon, lassan kevergetve sûrûre fõzzük. A mikor elkészült, belekeverjük a meggyet és félretesszük hûlni. (A biztonság kedvéért mindenki kóstolja meg, hogy nem hiányol-e belõle egy kevés cukrot, édesítõt!)
Ezalatt lisztezett deszkán óvatosan kinyújtjuk a tészta 2/3 részét. Kibéleljük vele elõkészített pite-, vagy tortaformát. A tortaformánál vigyázzunk, hogy a forma peremére is hagyjunk egy kevés tésztát egyenletes magasságban. 200 fokra elõmelegített sütõben kb. 8-10 percig elõsütjük.
Miután kivettük a sütõbõl, elegyengetjük rajta a már kihûlt tölteléket. A megmaradt tésztát almareszelõn a tetejére reszeljük, és eligazgatjuk rajta, hogy mindenhol egyenlõen fedje (ha van otthon, megszórhatjuk durvára tört dióval is). Visszatoljuk a sütõbe, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Kihûlés után szeleteljük.
A pite összesen 329,93 g CH-t tartalmaz, szeletenként 20,62 g-ot.