Meggyes pite
sponsored links
Hozzávalók: A tésztához: 20 dkg hideg vaj, 1 tojássárga, 4 evõkanál nagyon hideg víz, 10 dkg cukor, 30 dkg liszt, csipetnyi só. A meggyes töltelékhez: 1 kg kimagvalt meggy, 10 dkg cukor, 4 evõkanál étkezési keményítõ. A kenéshez 1 tojás, a szóráshoz porcukor.
Elkészítése: A tésztához a liszthez adjuk a cukrot, a sót, elmorzsoljuk benne a vajat, majd a tojássárgával elkevert vízzel gyorsan összedolgozzuk a tésztát, háztartási fóliába csomagoljuk és hûtõszekrénybe tesszük 30 percre. Ezalatt készítjük el a meggyes tölteléket: a meggyhez adjuk a cukrot és a keményítõt, összekeverjük, aztán félretesszük. Ezután a tésztát kivesszük a hûtõbõl, lisztezett felületen kissé átgyúrjuk, majd két részre osztjuk, mindegyiket kinyújtjuk. Egyiket a sütõpapírral ellátott tepsibe tesszük, ráhalmozzuk és elegyengetjük a meggyes tölteléket, a töltelékre tesszük a másik lapot, amit villával megszurkálunk, majd a tésztát megkenjük a -kevés vízzel- felvert tojással, végül pedig elõmelegített sütõben kb. 40-50 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihûlni, majd porcukorral meghintjük és szeletekre vágva kínáljuk.
Megj. Abban az esetben ha cseresznyével szeretnénk készíteni ezt a süteményt, mindenképpen csökkentsük a cukor mennyiségét. Ha pedig meggyel készítjük, tetszés szerint ízesíthetjük a tölteléket õrölt fahéjjal is.