Meggyes pite
sponsored links
Hozzávalók:( 24 cm-es piteforma)
- A linzertésztához:
25 dkg simaliszt
5 dkg porcukor
12 dkg hideg! vaj
1 tojás
- A mandulás (nálam most mogyorós) réteghez:
10 dkg vaj
15 dkg kristálycukor
15 dkg darált mandula (nekem most nem volt, így mogyoróval helyettesítettem)
1 egész tojás
1 tojás fehérje
2 teáskanál liszt
1 teáskanál kukoricakeményítõ
kevés mandulalikõr - ezt én most nem tettem, de ha mandulával fogom csinálni, teszek bele
+ magozott meggy a tetejére (nem mértem)
A linzertészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fólába csomagolva hûtõbe tesszük félórára.
Közben kimagozzuk a meggyet.
A linzertésztát két sütõpapír között kör alakúra kinyújtjuk akkorára, hogy a piteforma oldalát is befedje. Az egyik sütõpapír segítségével beterítjük a tésztát a kivajazott formába, szépen eligazítva a forma szélein is. Amíg elkészül a töltelék, addig betesszük így elõkészítve a mélyhûtõbe.
A töltelékhez a puha vajat a cukorral habosra keverjük. Kis adagokban hozzákeverjük az 1 egész tojást és 1 tojásfehérjét, azzal is jól kihabosítjuk. Hozzáadjuk a mandulát (nálam most mogyorót), a liszttelelkevert keményítõt.
A sütõt bekapcsoljuk 180 fokra.
A mélyhûtõbõl kivett, megdermedt linzeralapot villával megszurkáljuk, rásimítjuk a mandulás (mogyorós) tölteléket. A tetejét kirakjuk a magozott meggyel. Az elõmelegitett sütõbe toljuk és kb. 40-45 perc alatt megsütjük.