Meggyes-mákos rácsospite

2014-06-16

sponsored links


Mákosat szeretnék enni! Nem sütsz valami mákosat? Ez sem mákos, nem tudnál beletenni egy kicsit? Ez jó, de legyen alatta mák is! Ilyen és hasonló üzenetekkel bombáz egy ideje az én kedves húgom. Arról persze nem írt, ha netán sütök mákosat, akkor az hogyan fogja leküzdeni a röpke 30 kilométeres távolságot, ezért jegeltem a mákos sütést.
Tegnap reggel viszont találkoztunk néhány perc erejéig, mielõtt kirándulni vitte a tanítványait a legjobb gyerektáborba, a Szuppi Ifjúsági szálló és Lovasudvar-ba. Vittem neki meggyes-mákos pitét olyat, amilyenre vágyott (legalábbis remélem).....

Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 mk. só
  • 3 ek. porcukor
  • 1,5 tk. sütõpor
  • 25 dkg hideg vaj
  • 2 tojás sárgája
  • 2 ek. tejföl
Mákos töltelék:
  • 20 dkg õrölt mák
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom héja
  • 1 alma 
  • 2 ek. étkezési keményítõ (vagy gríz)
  • 2 tojás fehérje
Meggyes töltelék:
  • 1 kg meggy kimagozva
  • 1 mk. fahéj
  • 3-4 ek. cukor
  • 1 vaníliás pudingpor
A tésztával kezdjük! A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a cukrot, majd belekeverjük a sütõport is. Kis kockára vágjuk a hideg vajat és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk az élesztõvel. Végül a két tojás sárgájával és kevés tejföllel összeállítjuk a tésztát. Hosszosan nem szabad gyúrni, csak pár mozdulattal kell összeállítani!
Ha van késes betétû robotgépünk, akkor azzal a legegyszerûbb a mûvelet.
A tésztát fóliába csomagoljuk és 30 percre a hûtõbe tesszük.

A meggyes töltelékkel folytatjuk. A kimagozott meggyet lecsepegtetjük, kissé ki is nyomkodjuk, a levét felfogjuk. Kimérünk belõle 3 dl-t (ha nincs annyi vízzel vagy vörösborral pótoljuk) és elkeverjük a vaníliás pudingporral. Tûzre tesszük és besûrítjük. Hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, majd beleforgatjuk a meggyet is. Félretesszük hûlni.

A mákos töltelékhez a mákot, az étkezési keményítõt és a cukor felét összekeverjük, belereszeljük a citrom héját és a reszelõ kis lyukán az almát is. 
A tojások fehérjét a maradék cukorral keményre verjük és óvatosan a mákba forgatjuk.

Egy kb. 28 cm x 38 cm nagyságú tepsit elõveszünk. A tészta kb. kétharmadát a tepsi méretére nyújtjuk és beleterítjük. Rásimítjuk a máktölteléket, majd arra a pudingos meggyet is. A maradék tésztát is kinyújtjuk, és egy derelyevágóval kb. 1 cm széles csíkokra vágjuk. A  meggy tetejére rácsot készítünk belõlük.

A süteményt 180 fokra elõmelegített sütõben kb. 30 perc alatt pirosra sütjük. 








Folytats a blogon ... www.limarapeksege.hu/2014/06/meggyes-...

sponsored links

Keres?s