Meggyes-mákos kalács
sponsored links
Van olyan, hogy sok a mák a kalácsban? Na ugye, hogy nincs! Remélem, annyira fogjátok szeretni, mint mi. Sokszor sütöm, mi odáig vagyunk érte.
Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 5 dkg cukor
- 1 tk. só
- 2 dl tej
- 2 dl habtejszín
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 3 dkg friss élesztõ
Töltelék:
- 4 dl víz
- 20 dkg cukor
- 1 fahéj rúd
- 2 db szegfûszeg
- 0,5 kg darált mák
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg aszalt meggy
A tejet meglangyosítjuk, beleszórunk 1 teáskanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztõt. Elkeverjük, majd a tetejére szórunk 2 evõkanál lisztet és 10 -15 percre félretesszük.
Tálba szitáljuk a többi lisztet, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot és alaposan elvegyítjük. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a tejszínt, a tojást, a tojássárgáját és a közben felfutott élesztõs tejet.
Dagasztani kezdünk. Amikor a tésztánk összeáll egy gombóccá kitesszük a deszkára és erõteljes mozdulatokkal tovább gyúrjuk. 15-20 perc dagasztás után szép sima, fényes felületû, rugalmas tésztát kapunk, ami már nem ragad sem a kezünkhöz sem a deszkához. A tésztát gömbölyûre formázzuk és fedeles kelesztõtálba tesszük. Szobahõmérsékleten 40-45 perc alatt duplájára kelesztjük.
Elkészítjük a tölteléket. A vizet és a cukrot a fûszerekkel együtt lábasba tesszük, felforraljuk, majd lassú lángon kissé besûrítjük, azaz szirupot készítünk. Amikor kész a fûszereket kivesszük. A ledarált mákot tálba tesszük, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és az aszalt meggyet. Lassan hozzáöntünk annyi szirupot, hogy kenhetõállagú legyen a töltelékünk. Alaposan elkeverjük, majd kihûtjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és 60 x 40 cm nagyságú téglalapot nyújtunk belõle. Rákenjük a tölteléket és a rövidebb oldalától kezdve feltekerjük, mint a bejglit. Egy éleskéssel hosszában kettévágjuk úgy, hogy a felsõ végén 2-3 cm egyben maradjon. A két szárat vágott felével felfelé fordítjuk, majd összefonjuk. Sütõpapírral kibélelünk egy 35 cm hosszú, 15 cm széles sütõformát és a tésztát óvatosan belefektetjük. Egy ruhával letakarjuk és 30 percig kelni hagyjuk.
A sütõt ezalatt 170 fokra elõmelegítjük. A megkelt tésztát a forró sütõbe toljuk és kb. 45 perc alatt készre sütjük. A kész kalácsot a formával együtt rácsra tesszük, 10 percig a formában hagyjuk, majd kivesszük és kihûtjük.