Meggyes-levendulás ordatorta
sponsored links
Könnyed, üde torta, az alján krémes orda, a tetején pedig karamelles-meggyes-levendulás zselés réteg található. Ha nem kapunk ordát, helyette használhatunk túrót is. A receptet Ottisnál találtam, õ meggy helyett cseresznyét tett bele.
Hozzávalók:
50 dkg orda
vaníliakivonat
2 evõkanál liszt
5 evõkanál búzadara
10 dkg cukor
3 tojás
2 dl sûrített tej
8 dkg olvasztott vaj
A tetejére:
50 dkg meggy
cukor ízlés szerint
3 evõkanál étkezési keményítõ
1 evõkanálnyi friss morzsolt levendula
A meggyet megmossuk és kimagozzuk. A cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a meggyet, összefõzzük, beleszórjuk a a keményítõt és kis lángon, folyamatos kevergetés mellett besûrítjük, végül beleszórjuk a morzsolt levendulát, majd félrerakjuk hûlni. Egy tortaformát kivajazunk. Az ordát villával összetörjük, összekeverjük a vaníliakivonattal és a cukorral, hozzákavarjuk a tojásokat, a sûrített tejet, a puha vajat, majd végül a lisztet és a búzadarát. A sütõformába öntjük és elõmelegített 180 fokos sütõben 30 percig sütjük, majd kivesszük és rásimítjuk az gyümölcsös keveréket. Ezután 10 percre visszatoljuk a sütõbe. Szeletelés elõtt hagyjuk teljesen kihûlni, mert csak akkor lehet szépen szeletelni!