Meggyes-kávés túrótorta
sponsored links
Mutatom, míg van friss meggy a piacon :-)
Vékonyka kávés brownie lapok közé simítottam a túrórudi torta krémjét friss meggyel ízesítve, és a torta tetején lévõ glazúrba is kevertem kávét.
A végeredmény egy izgalmas, könnyed, nem túl édes sütemény lett, nem érkezett rá panasz :-)
Meggyes-kávés túrótorta
Elkészítési idõ: 1 óra + néhány óra hûtés
Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:
A kávés browniehoz:
- 12 dkg liszt
- 1 tk. szódabikarbóna
- 2 tojás
- 18 dkg cukor
- 3 ek. cukrozatlan kakaópor
- 10 dkg vaj
- 0,5 dl fõzött kávé
- csipet só
- 25 dkg túró
- 3 dl habtejszín (állati, 30%-os)
- 5 dkg cukor (lehet több, ha valaki édesebben szereti)
- 1 tk. vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor
- 2 púpos tk. étkezési zselatin
- 1 dl víz
- 50 dkg meggy kimagvalva
- 1 dl habtejszín
- 0,4 dl víz
- 0,4 dl fõzött kávé
- 6 g zselatin (tortazselé)
- 9 dkg cukor
- 4 dkg cukrozatlan kakaópor
A brownie-hoz összeolvasztjuk a vajat a kakaóporral. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, csipet sóval, hozzáadjuk a kakaós vajat és a kávét, végül a sütõporral összekevert lisztet.
Egy 22 cm-es kapcsos tortaforma alját sütõpapírral kibélelünk, belesimítjuk a kávés tésztát, és 180 fokon kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, ne szárítsuk túl! Lepattintjuk a karimáját, és rácsra téve teljesen kihûtjük, majd hûlést követõen éles késsel/cérnaszállal kettévágjuk.
Míg a tészta hûl, elkészítjük a tölteléket.
A meggyet alaposan megmossuk, kimagvaljuk.
A túrót simára keverjük a cukorral, vaníliával, a tejszínbõl kemény habot verünk.
A zselatint simára keverjük a megmelegített, de nem forró vízzel, majd óvatosan tovább melegítjük: takaréklángon egy kis lábaskában vagy több szakaszban, meg-megkeverve mikróban. Legyen nagyon forró, de ne forrjon fel - majd kevergetve hûtsük langyosra, míg teljesen áttetszõ nem lesz.
Használhatunk természetesen ZselatinFix-et is, nincs vele semmi más dolgunk, mint a krémhez keverni.
A langyosra hûlt zselatint a túrókrémhez keverjük, majd több részletben hozzáadjuk a felvert tejszínt is, vigyázva, nehogy összetörjön.
A kapcsos tortaforma aljára tesszük a brownie alsó felét. Rásimitjuk a túróhab harmadát, meghintjük a meggy felével. Rákenjük a túrókrém második harmadát, meghintjük a meggy másik felével, majd bevonjuk a maradék túróval - így a friss meggy nem színezi meg a túrókrémet, de természetesen bele is keverhetjük a meggyszemeket a krémbe.
Befedjük a brownie másik lapjával.
A kávés glazúrhoz a zselatint simára keverjük a vízzel, a kávéval, tejszínnel, cukorral és a kakaóval, majd fakanállal takaréklángon állandóan kevergetve felforrósítjuk, de ne forrjon fel.
Azon forrón a torta tetejére öntjük, körkörös mozdulatokkal terítsük el rajta.
Tegyük hûtõbe néhány órára, majd cikkekre vágva tálaljuk.